Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

SVETLANA SPAJIĆ JE „HEROINA NASLEĐA”

Izvođač tradicionalne muzike i pedagog Svetlana Spajić ovogodišnja je dobitnica nagrade „Heroji nasleđa”, objavljeno je juče u okviru drugog dana Evropske nedelje mogućnosti koja se održava u Evropskoj kući u Beogradu.

25. 9. 2024.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

Svetlana Spajić (foto: Dalibor Talajić)

Nagradu Heroji / heroine nasleđa” je i ove, treće godine zaredom, dobila žena i to – Svetlana Spajić, koja se, prema obrazloženju žirija, posebno istakla u očuvanju i promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Svečana dodela nagrade biće upriličena u decembru.

Nagrada Heroji nasleđa je godišnja nagrada za lični doprinos u oblasti nasleđa i dodeljuje se pojedincima za izuzetna dostignuća i dugoročnu posvećenost u istraživanju, dokumentovanju, konzervaciji, digitalizaciji, interpretaciji, očuvanju, upravljanju, promociji, edukaciji, zagovaranju i razvoju politika i jedinstvenih praksi zaštite i korišćenja nasleđa.

Nagradu su 2022. godine ustanovili Evropa Nostra Srbija i Delegacija Evropske unije, povodom manifestacije Dani evropske baštine.

„Svetlana Spajić, rođena u Loznici, istaknuta je tradicionalna pevačica i zaštitarka nematerijalnog kulturnog nasleđa i aktivistkinja nominovana je od strane World Music asocijacije Srbije, reprezentativnog udruženja u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa. Žiri je jednoglasno odlučio da Svetlanu nagradi, smatrajući je dostojnom ove nagrade kako zbog višegodišnje posvećenosti očuvanju srpske i balkanske loklane tradicije, tako i doprinosa u istraživanju, dokumentovanju, interpretaciji i prenošenju tradicije novim generacijama. Ono što Svetlanu Spajić izdvaja jeste njena sposobnost da na jedinstven način spoji tradicionalno sa savremenim, povezujući srpsko kulturno nasleđe sa evropskim muzičkim tokovima. Njen rad predstavlja most između prošlosti i sadašnjosti, lokalnog i međunarodnog. Ona kroz saradnju sa svetskim priznatim umetnicima promoviše srpsko nematerijalno kulturno nasleđe na globalnu scenu”, stoji između ostalog u obrazloženju žirija.

Dobitnicu su objavili ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, predsednica Evropa Nostre Srbije Slavica Vujović i generalna sekretarka Evropa Nostra Srbija Vesna Marijanović.

Žiofre je istakao da je ovogodišnja nagrada izglasana i glasovima publike, a ne samo struke i da je zadatak odabira pobednika bio jako zahtevan.

heroji nasleđa

Proglašenje dobitnika nagrade Heroji nasleđa (izvor: facebook.com/evropskakucabeograd)

Evropa Nostra Srbija i Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisale su konkurs u junu ove godine za godišnju nagradu Heroji nasleđa za 2024. godinu, na koji je prijavljeno devet kandidata.

U ovogodišnjem žiriju bili su dipl. inž. arhitekture, konzervator i predsednica Evropa Nostre Srbije i predsednica žirija Slavica Vujović, predstavnica Delegacije EU u Srbiji Sena Marić, muzeolog i heritolog, šefica Galerije SANU Katarina Živanović, muzeolog i heritolog, šefica Galerije SANU Dubravka Preradović, dobitnica nagrade Heroji nasleđa za 2022. godinu Stanka Čoban, dobitnica nagrade za 2023. godinu Viktorija Aladžić i glumica Anita Mančić.

Dane evropske baštine ustanovio je Savet Evrope 1985. u Francuskoj, ali se od 1999. vodi kao zajednička inicijativa Evropske komisije i Saveta Evrope.