RUBRIKA: Uši pišu

Istanbul Night : Laila

BanatArteMuzika production, 2019

Muzika pod sjajem zvezda

Autor: Nikola Glavinić

istanbul night

Tri godine posle debija, Istanbul Night je objavio novi album. Na omotu albuma je nedefinisan, brdovit, goletni predeo noću. I reč „night” je istaknuta, uveličana u odnosu na prvu reč imena grupe. Ispod je napisan i naziv albuma „laila” (malim slovima), što na hebrejskom jeziku znači upravo – noć.

I prva kompozicija na albumu ima noć u nazivu – „The Night Star”. Zanimljiva je iz nekoliko razloga: autorsko je delo vođe sastava, violončeliste Ronija Berahe; u njoj se pojavljuju i gosti, violinista Marin Bugar (član Gudačkog kvarteta „Panonija”, Ronijeve druge grupe) i operski pevači Iva Lazović i Stefan Zekić; nastala je inspirisana sudbinama migranata koji sa Bliskog istoka dolaze u Evropu.

istanbul night beograd

Istanbul Night (foto: Jovan Njegović Drndak)

U jednom intervjuu Roni Beraha je pojasnio da je sretao migrante oko autobuske stanice u Beogradu i kako je jedne večeri neko doneo tarabuku, pa su spontano krenuli pesma i ples: „Bilo je vrlo autentično, kao da sam se iznenada našao na Bliskom istoku” – rekao je Beraha.

Veoma ga je potresla i priča osamnaestogodišnjeg Avganistanca kojeg je upoznao u autobusu za Suboticu… Beraha je napisao „Noćnu zvezdu”, angažovanu pesmu, sa namerom da ukaže na problem i sudbinu migranata. I, začuđujuće, ali to je u nas, koliko mi je poznato, jedina muzička/kompozitorska „reakcija” na dramatične događaje koji menjaju svet, na migrante koji su tu, kod nas, i koji putuju sledeći neku svoju noćnu zvezdu.

A migranti su bili i Ronijevi preci, Jevreji. Sefardi imaju izreku koju je Roni stavio i na omot albuma: „Quien no tiene su casa, es vecino de todo el mundo” (Ko nema svoju kuću, komšija je celog sveta).

istanbul night koncert

Istanbul Night na festivalu ”Karusel”, Čačak, 2019 (foto: Aleksandar Alempijević)

Deset kompozicija je na albumu Laila. Na prvoj polovini su autorske kompozicije Ronija Berahe, a na drugoj obrade sefardskih pesama. Formacijski, Istanbul Night je i dalje trio, a zanimljivo je da su na albumu gitarske deonice podelili Aleksandar Lipovan i Denis Nikičić. Perkusije je svirao Vladimir Stojković.

Setne melodije nosi violončelo, gitara i perkusije su pratnja. U katarzičnoj temi „Arabesque” imamo sjajnu igru violončela Ronija Berahe i gitare Aleksandra Lipovana, koji je odličan i u dinamičnoj „Alta es la luna”. U „Avrix mi Galanica” imamo lep, džezi gitarski solo mladog Denisa Nikičića. Zanimljivo je i ubacivanje kastanjeta u kompoziciji „Consuegra” (Tašta).

Muzika trija Istanbul Night na albumu Laila je prijatna za slušanje, ali ne bi bilo zgoreg dati više prostora gitaristi i perkusionisti, što bi doprinelo dinamici i koloritnosti. A „The Night Star” bi mogla da bude zametak ciklusa pesama…