„Ambasador orijentalne muzike”: Prvi put u Beogradu

Povodom desetogodišnjice osnivanja, Institut „Yunus Emre” u Beogradu – koji se bavi predstavljanjem turskog kulturnog nasleđa i promocijom i popularizacijom turskog jezika – organizuje koncert svetski poznatog umetnika iz Turske. Omar Faruk Tekbilek nastupiće u Domu omladine Beograda, 19. oktobra 2019, sa početkom u 20 časova.

Izvor: WMAS

omar faruk tekbilek solun

Omar Faruk Tekbilek, Koncert u Solunu, jun 2016 (foto: Danko Strahinić)

Sa „ambasadorom orijentalne muzike” – kako nazivaju Omara Faruka – nastupiće njegov dugogodišnji pratilac na kanunu Mehmet Bahadir Šener (Şener), Omarov sin Murat Tekbilek (udaraljke), grčki umetnici Janis Dimitriadis (Ioannis; klavijature) i Hristos Lampropulos (Christos Lampropoulos; inženjer zvuka), italijanski umetnik Federiko Ferandina (Federico Ferrandina; gitara) i Šlomo Dešet (Shlomo Deshet; bubnjevi/udaraljke) iz Izraela.

Omarovo stvaralaštvo ukorenjeno je u osmanskoj muzičkoj tradiciji za koju ovaj duboko religiozan čovek sam kaže da je mešavina grčke, jermenske i jevrejske muzike.

Na koncertu će biti izvedene kompozicije iz bogatog opusa ovog umetnika, poput „Hasret”, „Aşk”, „I Love You” i „Last Moments of Love”, a publika će moći da se uveri u to sa kakvom lakoćom i umešnošću Omar Faruk Tekbilek naizmenično peva i svira nej, kaval, zurlu i saz.

Prikaz koncerta Omara Faruka Tekbileka, održanog u Solunu, juna 2016, nađite u 30. štampanom izdanju „Etnoumlja”

Ulaz na koncert je slobodan. Neophodno je, samo, popuniti obrazac za rezervaciju.