Rubrika: Točkovi, pruge, talasi, krila

U Kokandu, gradu zanata

Ovo je priča o trećem festivalu u Uzbekistanu ove godine na kojem su bili prisutni i predstavnici Srbije, i to posredstvom World Music asocijacije Srbije. U vremenu od  11. do 16. septembra 2019, jedna mala delegacija iz Srbije učestvovala je na Međunarodnom festivalu zanatlija i primenjenih umetnika u gradu Kokandu, u Uzbekistanu.  Srbiju su na ovoj manifestaciji predstavljale sledeće zanatlije: Vaso Popengov (oblast: restauracija), Dušan Rakić (oblast: intarzija), Ivan Đorđević (oblast: klesarstvo) i Dejan Milosavljević (oblast: opančarstvo, Asocijacija „Naše ruke”’). Pored toga, na naučno-praktičnoj konferenciji, pratećem programu ove manifestacije, učestvovao je sa predavanjem i Saša Srećković, savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu. Ovom prilikom on je predstavljao i World Music asocijaciju Srbije.

Autor: Saša Srećković

međunarodni festival zanatlija kokand

Jedan od štandova regionalnih zanatskih udruženja Uzbekistana na „Međunarodnom festivalu zanatlija”, Kokand, 2019 (foto: Saša Srećković)

Ideja o organizovanju ove velike manifestacije u Kokandu, proizašla je iz želje da se dublje prouči i popularizuje drevna kultura i istorija Uzbeka, kako bi se široj publici dočarali njihova narodna umetnost i zanati, a i ojačalo prijateljstvo i saradnja sa svetom.

Pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Uzbekistan Šavkata Mirzojeva i većeg broja nacionalnih institucija održan je „Međunarodni festival zanatlija” na kojem je svoje zanatlije i zanatske proizvode predstavilo 78 zemalja (1116 zanatlija iz Uzbekistana i 191 zanatlija širom sveta prikazalo je svoje radove u oko 30 zanatskih tehnika) na štandovima na prostoru ispred velelepne palate Hudojar-han.

dejan milosavljević opančar

Opančar Dejan Milosavljević, ispred palate Hudojar-han, Kokand, 2019 (foto: Saša Srećković)

Centar zanatlija

Pored glavnog programa koji se odvijao u izlagačkim paviljonima u posebnim šatorima, u parku ispred palate bilo je i dosta pratećih programa, poput master klasova, nastupa izvođača tradicionalne muzike i plesova, konferencije, degustacija tradicionalnih jela, modnih revija, uključujući i spektakularne programe otvaranja i zatvaranja Festivala (uz prisustvo najviših zvanica: predsednik Uzbekistana je otvorio manifestaciju, a bili su prisutni i premijer, ministar kulture, te ministri kulture Rusije i drugih zemalja u regionu).

Održana je i pomenuta konferencija pod nazivom Mogućnosti razvoja zanatstva i narodnih umetnosti, kao i veliki sastanak Svetskog Saveta Zanata za oblast Azija-Pacifik. Upriličeni su brojni izleti u Kokandu i okolini, poput poseta zanatskim radionicama u Kokandu, keramičkoj radionici u gradiću Rištan, centru za proizvodnju svile u Margilanu, kulturno-istorijskim spomenicima i dr. I sve to uz izuzetnu medijsku podršku.

Načela rada zanatlija u Uzbekistanu zasnivaju se pre svega na poštovanju principa: majstor-šegrt, na kojem se i danas insistira, a još jednu osobenost predstavlja postojanje zanatskih „dinastija”.

Kokand je tih dana bio svetska prestonica zanata, a to zvanje i status je i zvanično stekao kao jedan među 36 svetskih gradova zanata, a po odluci Svetskog Saveta Zanata.

prvi međunarodni festival zanatlija

Na „Međunarodnom festivalu zanatlija”, Kokand, 2019 (foto: Saša Srećković)

Predusretljivi domaćini

Predstavnici Srbije mogu zajedno posvedočiti o događaju koji su karakterisale veličanstvene vizuelne atrakcije, tako da je i uz najbolju volju bilo teško ispratiti sve senzacije, počev od izloženih vrhunskih proizvoda zanata i primenjenih umetnosti, a u kojima su se po našem mišljenju posebno isticale zemlje u tom regionu, poput Turkmenistana, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, i naravno zemlje domaćina. Često smo bili u dilemi da li da gledamo zanatske proizvode ili otmene posetioce i domaćine Festivala.

Posebno su impresivan prizor bile elegantne žene u narodnim svečanim nošnjama iz raznih regiona Uzbekistana, koje su ponosno nosile i vodile sa sobom brojnu decu.

Ipak, najjači od svih utisaka je svakako bilo spontano i iskreno gostoprimstvo koje nas je sve vreme pratilo, od veličanstvenog dočeka učesnika Festivala na železničkoj stanici u Kokandu, odnosno svih nas pristiglih specijalnim vozom iz Taškenta, pa do izuzetno emotivnog ispraćaja i rastanka od domaćina na istoj stanici 5 dana kasnije. Te gotovo filmske, ali ipak spontane scene su nam se posebno i zauvek urezale u sećanje. Tokom trajanja Festivala strani učesnici su na svakom koraku uživali nepodeljeno oduševljenje i predusretljivost od strane domaćina. Stanovnici Kokanda su nas bez prestanka zaustavljali tražeći da razmene nekoliko reči, uz štedre osmehe, uz obavezno fotografisanje zajedno s nama. Na tradicionalnom bazaru su nam, primera radi, poklanjali manje količine i onih začina koje nismo imali nameru da kupimo…

festival u kokandu

Jedan od štandova regionalnih zanatskih udruženja Uzbekistana na „Međunarodnom festivalu zanatlija”, Kokand, 2019 (foto: Saša Srećković)

Tradicija i moderno doba

Da bi sve prošlo kao u lepom snu pobrinule su se različite državne, regionalne i gradske uprave Uzbekistana, zatim Svetski Savet Zanata i mnoge druge domaće institucije i udruženja, Asocijacija zanatlija Uzbekistana, UNESKO i drugi.

Naše zanatlije su dostojno predstavile svoju zemlju i svoje veštine, uz demonstraciju zanatskih tehnika na licu mesta, a naš štand je bio izuzetno posećen tokom manifestacije. Ljubaznim domaćinima naši majstori su uručili i prigodne poklone (intarzijski rad, skulpturu u kamenu, opanke-suvenire i sl).

Pored tradicionalnih i umetničkih zanata kao nadahnuća, učesnici su pokazali i dobro razumevanje duha modernog doba, jer se mnogi zanatski radovi odlikuju sjajnim dizajnom, i većina aktivnosti je u saglasju s načelima savremenih kulturnih politika, poput UNESKO-vih Konvencija o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i Konvencije o kulturnoj raznolikosti (iz koje proizlazi koncept kulturnih industrija i sl).

Ovo iskustvo je bilo posebno nama ohrabrujuće, jer smo stekli dragocene kontakte i razmenili korisne informacije, što nam je sve ulilo nadu da ovakvi događaji i susreti mogu blagotvorno uticati, između ostalog, na obnovu odavno posrnulog institucionalnog sistema zanatstva u Srbiji.