Nagrada za kompoziciju Veljka Nenadića

Izvor: WMAS

Veljko Nenadić, dvadesetogodišnji kompozitor i pijanista iz Smedereva, student druge godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – odsek kompozicija, u klasi akademika Isidore Žebeljan, i bivši đak Muzičke škole „Kosta Manojlović” u Smederevu, nakon osvojenih brojnih nagrada, nedavno je ostvario ogroman uspeh na međunarodnom takmičenju.

Veljko Nenadić. Foto: Ljubomir Zlatanović

Na šestom takmičenju horskih kompozicija „Enio Morikone” 2019 u Firenci, bez starosnih ograničenja, Veljko je osvojio prvo mesto sa svojom horskom kompozicijom „Haiku”, na stihove japanskog pesnika Macua Bašoa. Predsednik žirija bio je čuveni Enio Morikone (Ennio Morricone), legendarni filmski kompozitor, dobitnik tri Grammy nagrade, tri Zlatna globusa i dva Oskara (za najbolju originalnu muziku, i počasnog, za celukupno stvaralaštvo).

Veljko je osvojio preko trideset prvih nagrada na takmičenjima za kompoziciju u inostranstvu i Srbiji, ali se do sada nije dogodilo da žiri obrazuje eminentni kompozitor sa takvim dostignućima, kao što je Enjo Morikone, što stavlja ovu nagradu na sam vrh dosadašnje karijere mladog umetnika.

Veljko Nenadić. Foto: Ljubomir Zlatanović

Veljko bi trebalo da primi nagradu u Firenci 26. jula ove godine, za vreme internacionalnog festivala horske muzike i, ukoliko bude u mogućnosti, nagradu će mu lično uručiti veliki kompozitor. Ceremonija će se održati u čuvenoj bazilici Santa Kroče (Basilica di Santa Croce), gde počivaju neki od najvećih umetnika i naučnika u istoriji čovečanstva, kao što su Mikelanđelo, Galileo Galilej i kompozitor Đoakino Rosini. Pored toga, na festivalu horske muzike u Firenci sledeće godine, Veljkova kompozicija biće obavezna za sve horove koji se takmiče u kategoriji savremene klasične muzike, a Veljko, kao ovogodišnji pobednik, pozvan je da na narednom takmičenju bude član međunarodnog žirija.

U šestogodišnjoj istoriji ovog takmičenja, Veljko je najmlađi pobednik.