Bogata ponuda 16. „Etnofestaˮ

Izvor: WMAS

Najstariji world music festival u Srbiji, „Etnofestˮ, ove godine će trajati od 20. do 23. juna i odvijaće se u Subotici i Paliću. Biće održano čak 11 događaja, od kojih su najvažniji koncerti, ali i tribina „Prostori razmeneˮ, te završni nedeljni događaj, koji obuhvata program za celu porodicu.

Logo festivala, 2019.

Na festivalu će nastupiti muzičari iz 11 zemalja, a posebnost ovogodišnjeg festivala je i prisustvo savremenih evropskih „trubaduraˮ, putujućih world music izvođača, koje je Udruženje „Etnofestˮ, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Belgije, Francuske, Mađarske, Srbije i Ukrajine, okupilo u okviru projekta Trubaduri 2020. Ovaj projekat se realizuje u okrilju programa Kreativna Evropa.

U ovako bogatoj festivalskoj ponudi, teško je izdvojiti neki od koncerata. Ono što mi, ipak, savetujemo da se nikako ne propusti jeste a kapela trio Rođenice (njihov prvi koncert nakon objavljivanja albuma Svadbenice), te prva gostovanja grupe Kazan iz Zagreba i Meybahar iz Budimpešte.

Rođenice. Foto: Zdenko Štricki

O otvorenosti festivala i usmerenosti na saradnju dovoljno govori činjenica da će neki od učesnika nastupati i u drugim mestima u Srbiji (Kraljevo, Kragujevac, Grocka, Beograd).

Ulaz na festival je, kao i predhodnih godina, besplatan,  ali će dobrovoljni prilog po koncertnoj večeri biti 200 dinara.

Festival je podržan od sledećih institucija: Park Palić, Grad Subotica, Austrijski kulturni forum iz Beograda, Izraelska ambasada iz Beograda, Muzička kuća Fonó iz Budimpešte, Fondacija Betlen Gabor, Produkcijska kuća Narrator iz Mađarske, Infostud, Muzička škola Subotica, Audio Solutions, Savremena galerija Subotica, JP Palić-Ludaš, Baraka darabuke i Radio Beograd 2.

Indirektno, kroz program podrške projektu Trubaduri 2020, podrška je stigla od strane Kreativne Evropa i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Rumbaristas. Promotivna fotografija

Program 16. „Etnofestaˮ

Četvrtak, 20.06.2019.

Savremena galerija Subotica

17.00 – Forum o kulturi: Prostori razmene. Muzički intermeco: Brasnyó Antal i Miroslav Jovančić (Srbija)

Muzička škola, Subotica

20.00 – Rođenice (Srbija)

21.00 – Miloš Todorovski trio (Srbija, Austrija, Španija)

 ***

Petak, 21.06.2019.

Velika terasa, Palić

20.00 h – Brasnyó Antal i gosti (Srbija)

20.30 h – Joan Garriga i Madjid Fahem (Španija)

21.30 h – Rumbaristas i Yuriy Gurzhy (Belgija, Francuska, Španija, Ukrajina)

23.00 h – Golosa la Orquesta (Čile)

 ***

Subota, 22.06.2019.

Velika terasa, Palić

20.00 h – Antara (Izrael)

21.30 h – Meybahar (Mađarska, Grčka)

23.00 h – Kazan (Hrvatska)

***

Nedelja, 23.06.2019.

Palić, privatni salaš u Bohinjskoj ulici, iza osnovne škole

11.00 – 18.00 h

Nedeljni piknik:

Brasnyó Antal, Jasna Jovićević, Armand Mesaroš, Goran Evetović, Nyers Lehel i dr.

18.00 h – Zatvaranje festivala