World Music na NOMUS-u: Feliks i Vołosi

Izvor: WMAS

Jedan od dva world music koncerta na ovogodišnjem NOMUS-u upriličiće mađarsko-srpski umetnik Feliks Lajko i poljski sastav Vołosi, 12. aprila u Studiju M u Novom Sadu.

Feliks Lajko i Vołosi. Foto: Promo

Ovogodišnje izdanje festivala NOMUS (Novosadske Muzičke Svečanosti) nudi izuzetno kvalitetan program, a rezultat želje organizatora Muzičke omladine Novog Sada da se tu uključi i poneki world music događaj jesu ovoga puta dva koncerta. Nastup velške harfistkinje Katrin Finč (Catrin Finch) i senegalskog maestra na kori Sekua Keite (Seckou Keita), koji nas očekuje 14. aprila, već smo najavili uz intervju sa umetnicima, a samo dva dana pre njihovog nastupa će, prvi put u Srbiji, virtuozni violinista Feliks Lajko (Lajkó Félix) nastupiti sa poljskim gudačkim kvintetom Vołosi, 12. aprila u Studiju M sa početkom u 20 časova.

Neko će se možda zapitati šta će Feliksu gudački kvintet kao dodatak, ili zašto su Vołosi pozvali još jednog violinistu u svoj izuzetno usvirani i skladni sastav. Odgovor će svakako uslediti sa bine, ali i Feliks i Vołosi imaju potrebu da sarađuju sa izuzetnim muzičarima, da izbruse svoju autorsku oštricu.

Za vrhunske majstore svojih instrumenata ovo nije takmičenje u tehnici, virtuoznosti, brzini, nego uživanje u zajedničkoj kreaciji, koja, kao što je često slučaj kad je Feliks Lajko u pitanju, nastaje na licu mesta.

Poljski sastav postoji već devet godina, svirali su širom sveta, nastupi su im izuzetno uigrani i osmišljeni. Nekoliko albuma, pregršt nagrada, ali i svirka na otvaranju WOMEX-a u Katovicama 2017. godine… Njihov dolazak na festival je pomogla Ambasada Republike Poljske u Srbiji.

Prvi zajednički nastup Feliksa i sastava Vołosi je održan oktobra 2017. godine na festivalu „Budapest Ritmo” (videti tekst u „Etnoumlju” broj 32). I tada je bilo jasno da je zajednički potencijal sjajan, uz neophodnost da više vremena provedu skupa. To se kasnije desilo, „kliknuli” su tokom turneje 2018, kada su i snimili album, čije se objavljivanje (naravno za Fonó Records) nestrpljivo iščekuje.