Gusle na Festivalu „Bakhshi” u Uzbekistanu

Izvor: WMAS

Prvi međunarodni festival „Bakhshiˮ biće održan u gradu Termezu (Uzbekistan) od 5 – 10. aprila 2019. godine. Sam pojam „bakhshiˮ odnosi se, između ostalog, na staru muzičko-folklornu tradiciju epskog pevanja/pripovedanja uz instrument.

Foto: Promo

Festival „Bakhshiˮ je osmišljen sa idejom da se javnost upozna sa uzbečkom umetnošću, zatim da se mladi zainteresuju za narodno stvaralaštvo, kao i da se učvrste prijateljske međunarodne veze, međunarodna komunikacija, te ostvare nove kulturne saradnje.

Festival će svojim bogatim, višednevnim programom obuhvatiti naučnu konferenciju „The role of bakhshi art in world civilizationˮ, usmerenu na razvoj umetnosti bakši, koncerte stranih i uzbečkih bakši-majstora, kao i kreativno takmičenje.

Očekuje se da će Festival posetiti i na njemu uzeti učešće gosti iz velikog broja zemalja, kao i predstavnici cenjenih međunarodnih organizacija kao što su UNESCO i ISESCO. Izborna komisija se odlučila za ukupno 57 izvođača iz 20 zemalja, naučnike, folkloriste i stručnjake iz 12 zemalja, 43 gosta iz 41 zemlje, i inostrane medijske radnike iz 20 zemalja.

Učesnike kreativnog takmičenja će ocenjivati žiri sastavljen od uglednih znalaca. Ono što je posebno interesantno jeste da će takmičari biti vrlo različitih životnih dobi, u rasponu od devetogodišnjeg dečaka po imenu Kamarul Baihaqi bin Kamarul Baisahu (Malezija) do devedesetogodišnjeg Hotama ota Khakimova (Tadžikistan).

A ono što je za nas vrlo značajno jeste to da će posredstvom World Music asocijacije Srbije na Festivalu „Bakhshiˮ biti i dvoje predstavnika Srbije: guslar Zoran Samardžić (Novi Sad), koji će, kao reprezent epskog pripovedanja sa naših prostora, uzeti učešće na takmičenju, i novinar i gajdaš Vanja Ilijev (Zrenjanin), koji će čitaoce magazina „Etnoumljeˮ i poklonike portala World Music asocijacije Srbije informisati o ovoj velikoj manifestaciji, kao i o svemu onome što će mu zapasti za oko u Termezu. Vanja će na festivalu, takođe, govoriti o tradiciji naše zemlje, a imaće priliku i da na bini namenjenoj revijalnim koncertima prikaže svoje gajdaško (a možda i drombuljaško umeće).

Više o festivalu možete naći OVDE >>