Četvrti „Retnik”, Beograd, 2018.

U Beogradu je 29. decembra 2018. godine održano četvrto izdanje Retnika – Retnik Sijelo čime se nastavila tradicija pokreta i platforme za očuvanje tradicionalne pesme i svirke.

Autor: WMAS

U Beogradu je 29. decembra 2018. godine održano četvrto izdanje Retnika – Retnik Sijelo čime se nastavila tradicija pokreta i platforme za očuvanje tradicionalne pesme i svirke pokrenuta 2015. godine od strane World Music asocijacije Srbije. Da podsetimo, prvi Retnik održan je te godine u Beogradu u Kulturnom centru u Reksu u Jevrejskoj ulici, a potom su sledili Retnik u Grockoj 2016. godine i Retnik u Leskovcu 2017. godine. Retnik Sijelo 2018. tu je da održi kontinuitet u krajnje nepovoljnim materijalnim okolnostima.

Učesnici Retnik Sijela bili su Obrad Milić, tradicionalni diplar, guslar i pevač iz Žegara, Dragan Poštić, velemajstor kordunskog pjevanja i član KUD-a „Petrova Gora” posvećenog negovanju tradicije Srba sa Korduna, Drago Dragić, umetnik na harmonici starog kova iz Banje Luke. Od mlađih snaga, Sijelu su prisustvovali i svoj doprinos dali Nenad Filipović, Goran Maleš i Nenad Đorđević, članovi muške pevačke grupe KUD-a „Branko Cvetković”.

Ovom druženju prisustvovali su i etnomuzikolog Marta Gajić, predavač i teoretičar pop kulture Mićun Ristić, producent Nenad Meršnik i drugi gosti i prijatelji zaljubljenici u srpsku tradicionalnu muziku. Domaćini Retnika 2018 bile su članice „Pjevačke družine” Ana Mratinković i Marija Meršnik, zajedno sa Svetlanom Spajić, koja je i programska urednica festivala. Na kraju, upriličena je zajednička trpeza koje je dopunila celovečernje druženje uz složnu pesmu, svirku i igru razgaljenih učesnika.