Rubrika: Bez paradajza, molim!

Novi tamburaški talas

O koncertu novosadskog sastava La Banda, održanom povodom pet godina rada grupe; Novi Sad/Studio M, 12. novembar 2018.

Autor: Dejan Petković

Koncert sastava La Banda, održan povodom pet godina rada grupe; Novi Sad/Studio M, 12. novembar 2018. Foto: Nikola Jovanović

Svoj mali jubilej, La Banda je proslavila u punoj sali Studija M, što potvrđuje veliko interesovanje Novosađana za ovaj događaj.

Postavka grupe se tokom proteklih pet godina menjala, a na rođendanskom koncertu je sastav nastupio u najbrojnijoj postavci do sada: Aleksandra Krstić (vokal), Milana Milanković (prim 1/prateći vokal), Jelena Sabo (prim 2), Ljubica Pavlović (basprim 1/prateći vokal), Marijana Skenderović (basprim 1), Neda Radman (basprim 2), Julijana Baštić (čelo), Branka Biberdžić (kontra), Milica Lerić (bas/prateći vokal) i Sanja Ćeran (bubnjevi/prateći vokal).

Ono što Tamburaški sastav La Banda izdvaja u odnosu na ostale ansamble ovog tipa, osim očigledne činjenice da su njegovi članovi isključivo ženskog roda, jeste repertoar koji se zasniva na neuobičajenoj mešavini filmske, popularne, tradicionalne i autorske muzike. U tom duhu, koncert je počeo spletom od pet pesama, koje označavaju pet godina postojanja La Bande, a koji je Aleksandra predstavila kao „našu ličnu kartuˮ.

Numere u kojima su se članice La Bande najviše istakle su autorska pesma „U mom zagrljajuˮ (autor: Đorđe Čavić, aranžman: Ivan Sabo), zatim popularne kompozicije domaćeg i stranog porekla: „Dođiˮ, „New York, New Yorkˮ, „In The Moodˮ, dela filmske muzike kao što su teme iz filmova „Balkan Ekspresˮ i „Cigani lete u neboˮ, i biseri narodne muzike – „Jedan dan životaˮ i „Živote mojˮ. Takođe, La Banda je premijerno predstavila svoju drugu autorsku pesmu, pod nazivom „Osmeh za krajˮ (autor: Milan Mijailović, aranžman: Dejan Petković).

Koncert sastava La Banda, održan povodom pet godina rada grupe; Novi Sad/Studio M, 12. novembar 2018. Foto: Nikola Jovanović

Set pesama je tekao u zanimljivoj mešavini sporijeg i bržeg tempa, kroz svojevrsnu smenu tenzije i opuštanja, što je naišlo na izuzetno dobar prijem kod publike, stvorivši na momente veoma usijanu atmosferu u Studiju M.

Iako je ozvučenje koncerta realizovano na visoko profesionalnom nivou, povremena prenaglašenost deonice bubnjeva je pretila da naruši integritet nekih aranžmana. Stoga, kada su se tokom pesme „U mom zagrljajuˮ bubnjevi povukli u drugi plan, zvučna slika se na neki način izbistrila, pa se svaki instrument dobro čuo.

Uz fenomenalan vokal Aleksandre Krstić, čiji glas pleni preciznošću, izuzetnom kontrolom i senzibilitetom, odlično su se predstavili i gosti koncerta – Nikola Zekić, koji je otpevao duet sa Aleksandrom u pesmama „Jedan dan životaˮ i „Volim osmijeh tvojˮ, kao i Milan Jančurić, koji je osećajnim i nežnim zvukom saksofona i klarineta očarao publiku u numerama „In The Moodˮ, „Ljuljaj me nežnoˮ, „Crazy Little Thing Called Loveˮ i „Živote mojˮ.

La Banda je uigran, uvežban sastav. Krasi ih naglašeni senzibilitet, sjajna tehnika, dobra saradnja na sceni. Devojke su nakon koncerta izgledale zadovoljno i ponosno, a imaju i zašto biti, jer su još jednom potrvdile svoje neprikosnoveno mesto u novom talasu popularizacije tamburaške muzike na prostoru Vojvodine, pružajući svojevrsno osveženje i dašak nade za budućnost daljeg razvoja žanra.