Rubrika: Uši pišu

Eva Salina & Peter Stan :

Sudbina

Vogiton, 2018

Ivin pogled na Vidu

Autor: Marija Rakić-Lovrić

Prednja strana omota albuma ”Sudbina”

Iva Salina, Amerikanka koja se bavi zvučnim nasleđem Balkana, predstavlja pravog zaljubljenika i poznavaoca muzike sa naših prostora. Nakon veoma uspešnog prvog studijskog izdanja Lema Lema iz 2016. godine, objavila je album Sudbina. Dok je debi zapravo omaž Šabanu Bajramoviću, drugi je posvetila Vidi Pavlović, čuvenoj pevačici romske i srpske muzike iz bivše Jugoslavije.

Tu nailazimo na novu dimenziju razumevanja i prezentacije romskog zvuka, najpre već u samoj formaciji: glas u pratnji jednog instrumenta, harmonike. U ovoj odluci naslućujemo želju pevačice da što bolje i direktnije predstavi čistu emociju svake pesme za sebe, koju nosi kako tekst, tako i muzika.

U spoju Ivine izražajnosti sa harmonikom Pitera Stana (poreklom rumunski Rom iz srpskog dela Banata), uspešno su dočarani intimnost trenutka i poetike pesama.

Dejstvo na slušaoce je izvesno, iako oni tekstove pesama možda ne razumeju, jer Iva uspeva da vokalnim umećem i patosom prikaže sve ono što romska muzika inače u sebi sadrži – patnju, težinu života, siromaštvo, tugu, a u isto vreme i ljubav, radost, želju za životom i nadu.

Piterova deonica zasnovana je na jakom balkanskom korenu, uz vrlo suptilne džez i bluz sastojke, koji samo još više obogaćuje teksturu pesama dajući im novu dubinu, težinu i lepotu. Jedini gost na albumu je trubač Demiran Ćerimović, vođa orkestra Vranjski biseri i nosilac brojnih nagrada na Saboru u Guči. U usamljenoj instrumentalnoj numeri „Ostalaˮ na kraju albuma, Demiranovoj trubi, uz pratnju Pitera Stana, dat je prostor da na svoj način „otpevaˮ melodiju pesme, koju smo prethodno čuli i u Ivinom tumačenju, pod rednim brojem 3 – „Ostala je pesma mojaˮ.