Drugi „Retnik” festival, Grocka, 2016.

U Rančićevoj kući u Grockoj, 3. septembra 2016. publici su se predstavili pevači izvika Miloljub Šaković i Miroljub Raketić iz Nove Varoši, pevačica Olga Krasojević, vođa grupe „Crnućanka”, Jasenovčanka Smilja Kotur sa svojim učenicama, Slavica Redžić, nosilac melosa Sirinićke Župe, koju su na kavalu pratili Miloš Nikolić, Andrej Lukman, Goran Milosavljević i Dragana Tomić, kao i Pjevačka družina Svetlane Spajić. Među mladim snagama našle su se i članice grupe „Kora” predvođene Jovanom Lukić, i učenice osnovne škole „Sveti Sava” iz Vrčina. Da sve protekne u najboljem redu pobrinula se programska urednica festivala Svetlana Spajić.

Autori: Maja Radivojević i Zorica Atić

Svetlana Spajić sa kavalskom pratnjom, Retnik, 2016. Foto: Danko Strahinić

„Retnik” je nakon premijere 2015. godine imao drugo izdanje, sa izvesnim novinama u programu i u izboru lokacije. Novina drugog izdanja festivala bile su i radionice tradicionalne muzike, koje su održane dva dana pre i uoči festivalske večeri, budući da je težište „retničkog” okupljanja na međugeneracijskim susretima i upoznavanju sa tradicijom.

Radionica u Beogradu, Retnik 2016. Foto Danko Strahinić

RADIONICA U BEOGRADU

Prvog dana festivala, 1. septembra 2016, radionica je održana u Beogradu, u stanu tradicionalne umetnice i programske urednice festivala Svetlane Spajić. Pored Svetlane, radionicu su vodili naši istaknuti tradicionalni umetnici Olga Krasojević, Smilja Kotur, Bokan Stanković i Slavica Redžić, koji su svoje znanje i veštine preneli mladim pevačima. Okupljeni su imali priliku da se kroz pesmu, svirku i razgovor sa pravim nosiocima narodnog melosa iz različitih delova Srbije bliže upoznaju sa karakteristikama pevanja.

Radionica u Grockoj, Retnik 2016. Foto: Zorica Atić

RADIONICE U GROCKOJ

Drugog i trećeg dana, u dvorištu Rančićeve kuće u Grockoj, nastavljene su radionice sa učenicima osnovnih škola. Vrhunski domaći tradicionalni izvođači predstavili su izvorno pevanje učenicima iz osnovnih škola „Ilija Garašanin” u Grockoj, „Ivo Lola Ribar” iz Begaljice i „Sv. Sava” iz Vrčina. Bile su zanimljive reakcije mališana, odraslih u jednoj urbanoj sredini, na zvuk koji se gaji u srpskim selima, a sa kojim su se mnogi od njih prvi put sreli. Neki su slušali sa punom pažnjom, dok su pojedini na oblike starog pevanja reagovali sa smehom, ali su na kraju svi stekli uvid u to šta zapravo naša narodna muzika jeste, i sa sobom poneli jedno novo iskustvo. Uz demonstraciju i izvođenje narodnih pesama koje su tematski namenjene za različite životne situacije i prilike, umetnici su deci objašnjavali kako su i u kojim prilikama nastale, iz kog kraja potiču i o čemu pevaju. Đaci su čuli narodne pesme koje se pevaju u radu na njivi, kraj stada, po završetku domaćih poslova, pri izgradnji krova… U pauzama, stari iskusni pevači su se međusobno natpevavali, ali i učili pesme jedni od drugih.

Radionica u Grockoj, Retnik 2016. Foto: Zorica Atić

Moderator je bila Svetlana Spajić, koja je na kraju svakog malog izlaganja uključivala decu u izvođenje, kako bi na licu mesta svojim učešćem osetili draži naše prave narodne muzike. Pored Svetlane, radionicu su vodili Olga Krasojević, Slavica Redžić, „izvikači”, Miroljub Raketić i Miloljub Šaković.

Slavica Redžić sa kavalistima, Retnik, 2016. Foto: Danko Strahinić

FESTIVALSKO VEČE

Trećeg dana festivala, u večernjim satima usledio je koncert na otvorenom, u ambijentu sličnom onom u kojem su narodne pesme i stvarane, u dvorištu Rančićeve kuće u Grockoj. Budući da je prvo izdanje festivala „Retnik” proteklo u punom sjaju, proverena postavka izvođača nije mnogo promenjena. Publici su se predstavili sada već poznati izvođački tandem starih pesama izvika Miloljub Šaković i Miroljub Raketić iz Nove Varoši, potom pevačica Olga Krasojević, vođa grupe „Crnućanka” podno Rudnika, Jasenovčanka Smilja Kotur sa svojim učenicama, i Pjevačka družina Svetlane Spajić. Prvi put u okviru „Retnika” nastupila je Slavica Redžić, nosilac melosa Sirinićke Župe, koju su na kavalu pratili Miloš Nikolić, Andrej Lukman, Goran Milosavljević i Dragana Tomić. Među mladim snagama našle su se i članice grupe „Kora” predvođene Jovanom Lukić, kao i učenice osnovne škole „Sveti Sava” iz Vrčina. Da sve protekne u najboljem redu pobrinula se programska urednica festivala Svetlana Spajić.

Retnik, 2016. Foto: Danko Strahinić

„NEMA RAJA BEZ RODNOGA KRAJA”

Smenjivanje učesnika i ovog puta je teklo spontano, a želja da mladima prenesu svoje muzičko znanje bila je vidljiva i tokom završnog performansa. Mlade pevačice bile su slobodne da se u pevanju priključuju starim majstorima. Čini se da je bilo bitnije da pesme pred publikom izvode i oni manje vešti pevači, te tako usvoje nova znanja, nego da samo pevanje bude perfektno. Ovim je akcenat sa dobro uvežbanog koncertnog izvođenja premešten na samu pesmu, na njen opstanak i trud da je zavole nove generacije. Na kraju koncerta Svetlana Spajić je, kao i na prvom izdanju festivala, povela pesmu „Nema raja bez rodnoga kraja”. Svi učesnici koncerta su joj se pridružili, te su, zagrljeni, veseli i zadovoljni, festival „Retnik” priveli kraju.

Dragana Tomić, Miroljub Raketić, Miloljub Šaković, Svetlana Spajić, Olga Krasojević, Suzana Arsić i Jovana Lukić, Retnik, 2016. Foto: Danko Strahinić

Početak septembra u Grockoj odisao je narodnom tradicijom. Kostimi, instrumenti i muzika odavali su utisak onog starog narodskog druženja negovanog u srpskim selima. Dvorište Rančićeve kuće odjekivalo je dobrom pesmom i dečjim smehom, a želju za očuvanjem našeg narodnog blaga pevači su uspeli da makar na kratko prenesu mlađim generacijama. Ideja o direktnom uključivanju mladih u kreiranje zvuka je doprinela da oni steknu novi pogled na narodno stvaralaštvo. Festival „Retnik” ponovo se pokazao kao pravi primer valjanog očuvanja i negovanja naše tradicije. Nadamo se da će ovakvih ili sličnih projekata u budućnosti biti više.


 

GALERIJA

FESTIVAL „RETNIK”, 2016.

FESTIVAL „RETNIK”, 2016.

VIDEO ZAPIS FESTIVALA