Prvi ton – treći put

Novo izdanje jedinstvenog festivala u našoj zemlji biće održano 3. i 4. decembra u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica.

Autor: WMAS

Sa drugog izdanja festivala ”Prvi ton”, decembar 2017, Foto: promo

Muzički festival „Prvi tonˮ, u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, počev od 2016. promoviše izvornu, stilizovanu narodnu pesmu i radio kao medij, obogaćujući ovim originalnim konceptom kulturnu ponudu u Beogradu i beogradskoj opštini Rakovica. Naziv nosi asocijaciju na sam koren ideje osnivanja manifestacije, jer se, s jedne strane, Radio Beograd prvi put oglasio upravo iz radio-telegrafske stanice u Rakovici 1. oktobra 1924, a s druge strane, pomenuta medijska kuća je, između ostalog, prepoznatljiva po čitavoj jednoj „školiˮ pevanja i sviranja narodne muzike, na specifičan, umetnički oblikovan i visoko sofisticirani način.

„Danas na teritoriji Grada Beograda ne postoji nijedan festival ili smotra radijskih izvođača, na kojoj bi se publici prikazali mladi i neafirmisani izvođači zajedno sa svojim iskusnijim i priznatim kolegama. Publika time ostaje uskraćena za ceo jedan vid muzičkog i medijskog stvaralaštva, a sami izvođači za priliku da svoj rad prezentuju široj javnosti i od nje za to dobiju priznanje.ˮ – naglašavaju organizatori.

Logo festivala „Prvi ton”

Treće izdanje festivala, biće održano 3. i 4. decembra 2018. sa početkom u 20 časova, u CKO Rakovica. Prve večeri takmičiće se deset izvođača u kategoriji tradicionalno izvorno pevanje, a naredne večeri će se takmičiti takođe deset izvođača u kategoriji narodnih pesama gradskog tipa epohe Vlastimira Pavlovića Carevca. Stručni žiri će odabrati najbolje pevače u obe kategorije, a oni sa osvojenim prvim mestom dobiće povelju i statuetu festivala „Prvi tonˮ.

Slobodanka Krstić, pobednica drugog izdanja festivala ”Prvi ton” u kategoriji izvorne pesme gradskog tipa epohe V. P. Carevca, decembar 2017, Foto: promo

Nakon takmičarskog dela programa obe večeri biće organizovani revijalni nastupi renomiranih pevača i svirača. Druge večeri, u pratnji Narodnog orkestra pod upravom Ljubiše Pakovića, koji će prethodno pratiti i takmičare, nastupiće, između ostalih: Izvorinka Milošević, Vojislav Spasić, Branimir Stošić Kace, Duet Vesna Dimić – Biljana Petković, Novica Stojimirović… Dok je ulaz prve večeri besplatan, cena karte za drugo veče iznosi 300 dinara.