REZULTATI ASOCIJACIJE U 2016. GODINI

  • Predstavljanje Srbije na „WOMEX-u”

Od 19. do 23. oktobra 2016. godine, najveći sajam tradicionalne i world muzike „The World Music Expo WOMEX” održan je u živopisnom Santijagu de Komposteli, u 3.000 kilometara udaljenoj španskoj provinciji Galiciji na obali Atlanskog mora. Ova ugledna manifestacija je osnovana pre dvadeset godina i ovo je drugo organizovano učešće Srbije u kontinuitetu. Nosilac projekta „Srbija na WOMEX-u” je World Music asocijacija Srbije, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.
Na prošlogodišnjem „WOMEX-u” u Budimpešti, za potrebe predstavljanja Srbije, World Music asocijacija Srbije objavila je dvojezični servisni vodič naslovljen „Guide to World Music in Serbia: Balkan Soul” o world music sceni u Srbiji, sa dva prateća kompilacijska kompakt diska. I dok je njen akcenat bio na fuzijskim muzičkim oblicima (world music), za potrebe ovogodišnjeg „WOMEX-a“ objavljen je vodič „Guide to Roots and Folk Music in Serbia: Living Tradition” koji se prvenstveno odnosi na tradicionalne muzičke oblike sa ovih prostora. Ovu publikaciju prati prigodan kompakt disk.
Štand Srbije posetilo je blizu sedamsto promotera, menadžera, novinara i muzičara iz svih delova sveta i tom prilikom je uručeno oko pet stotina primeraka vodiča, zatim više desetina albuma tradicionalne muzike u izdanju World Music asocijacije Srbije i drugi propagandni materijali. Na štandu Srbije, pored ostalih, gostovali su Christoph Borkowsky, predsednik „WOMEX-a“, muzički kritičar Andrew Cronshaw, predstavnici magazina „Songlines” i „fRoots”, švajcarske fondacije „Artlink”. Reakcije posetilaca štanda Srbije bile su veoma pozitivne. Oni su naročito bili zadovoljni srdačnim prijemom od strane članova srpske delegacije i kvalitetom ponuđenih publikacija. Ostvareni su brojni kontakti, koji će se razvijati u narednom periodu, a pre svega u pravcu zajedničkog apliciranja kod evropskih fondova, zastupanja u digitalnoj prodaji naše muzike i festivalske saradnje.

Štand Srbije na WOMEX-u 2016. Foto: WMAS

  • Magazin „Etnoumlje”

U 2016. godini objavili smo dva broja magazina „Etnoumlje” – broj 29 sa Damirom Imamovićem kao „temom broja” i broj 30 sa Vlatkom Stefanovskim na naslovnoj i kome je posvećena naša centralna rubrika „Opus, fokus…”

  • Dodela nagrade „Vojin Mališa Draškoci”

U KC Rex u Beogradu, 22. decembra 2016. dodeljena je nagrada „Vojin Mališa Draškoci”. U okviru programa, koncert je održao sastav istaknutog kompozitora, kontrabasiste, harmonikaša i laureata Vladimira Nikića. Nagrada je uručena pre početka koncerta, kada je i predstavljen novi album Vladimira Nikića „Vlati” u izdanju WMAS Recordsa i promovisan 30. broj magazina „Etnoumlje”.

Dodela nagrade Vladimiru Nikiću. Foto: Danko Strahinić

  • Festival „Retnik”

Drugo izdanje festivala tradicionalne muzike „Retnik” održano je 2. i 3. septembra 2016. godine.
Prvog dana festivala, u prelepom ambijentu Rančićeve kuće u Grockoj, održan je prvi radioničarski dan festivala i pevačka radionica sa decom i mladima, budući da je težište svakog „retničkog” okupljanja na međugeneracijskim susretima i upoznavanju sa tradicijom. U okviru drugog dana festivala pred starim bunarom Rančićeve kuće nastupili su Pjevačka družina Svetlane Spajić – programskog urednika festivala, pedagoga i izvođača, (u sastavu Dragana Tomić, kaval i vokal, Jovana Lukić i Suzana Arsić, vokali), zatim čuvene tradicionalne pevačice Smilja Kotur, Olga Krasojević i Slavica Redžić, Pjevačka grupa „Kora”, potom Jelena Mitić, Jelena Đekić, Milena Ognjanović, vokali, i Miloš Nikolić, Andrej Lukman i Goran Milosavljević, kaval.

Retnik 2016. Foto: Danko Strahinić

  • Diskografska produkcija – WMAS Records

„World Music asocijacije Srbije” (WMAS Records) nastavila je sa bogatom diskografskom produkcijom. U 2016. godini objavili smo albume Smilje Kotur, Veljka Nenadića i Nede Nikolić, Dragomira Milenkovića i Vladimira Nikića.