VESTI   NAJAVE   O NAMA   BANDS & ARTISTS   VODIČ/GUIDE [pdf]   MAGAZIN ETNOUMLJE   EDUKACIJA   PROJEKTI   RETNIK FESTIVAL

WORLD MUSIC SAMIT   WMAS RECORDS & DISTRIBUTION   SWM INTERNET POTKAST RADIO   ARHIV SRPSKE WORLD MUSIC

FESTIVALI    RECENZIJE   INTERVJUI   ISTORIJA [pdf]    NAGRADA    NEWSLETTER    FREE DOWNLOAD    LINKOVI    CONTACT    ENGLISH    YOUTUBE    FACEBOOK

Aktuelni projekti

REGISTRACIJA SRPSKIH WORLD MUSIC SASTAVA I UMETNIKA (Preuzmite formular za registraciju)
Registracija je od izuzetne važnosti i u korist je World Music stvaralaca u Srbiji. Registracija podrazumeva prijavljivanje određenih podataka o sastavu odnosno umetniku. Ovi podaci se dalje prosleđuju u Centralnu bazu podataka koja je dostupna svim interesentima za srpsko World Music stvaralaštvo. Registracija i Centralna baza podataka se uređuju po principima organizacije World Music Denmark. Ciljevi registracije su brojni: Sagledavanje opšte situacije World Music scene u Srbiji, Centralna baza na Internetu, pružanje neophodne pomoći stvaraocima i dr. Više>>

WMAS RECORDS
Diskografska kuća WMAS Records osnovana je 2007. godine (etiketa „World music asocijacije Srbije”) sa ciljem da promoviše world music izdanja iz Srbije. Osnivač etikete je Oliver Đorđević. Izdanja WMAS Records-a se objavljuju uz magazin „Etnoumlje” i zasebno. Sva izdanja su u potpunosti neprofitna i namenjena su prevashodno za promotivne svrhe. Sekundarni cilj postojanja etikete je sačuvati trag u vremenu za generacije koje dolaze, i objaviti snimke koji inače nikada ne bi bili objavljeni, a to zavređuju. Pojedina izdanja mogu se preuzeti na portalu SWM Internet radija u formi potkasta. WMAS Records objavljuje male tiraže najrazličitijih snimaka - od studijskih, preko koncertnih, do demo snimaka.  Više>> 

ARHIV (FONOTEKA) SRPSKE WORLD MUSIC
World Music Asocijacija Srbije osniva Arhivu (Fonoteku) celokupnog World Music stvaralaštva u Srbiji po ugledu na slične fonoteke u drugim državama. Sa nadom da ćete nas podržati u našim naporima da sačuvamo za budućnost audio i video zapise srpskog World Music stvaralaštva, pozivamo sve World Music sastave u Srbiji da nam dostave sva svoja izdanja. Više>>

gramofon.jpg
POMOZITE U SAKUPLJANJU
PODATAKA ZA
WORLD MUSIC
ARHIV

Festivali u Svetu:
WOMAD

Priredio: Nenad Kostić

womad_logo.gif
Logo festivala WOMAD

Svet se smanjio, kažu. Činjenica da je u roku od dvanaest sati moguće dopreti do najudaljenije tačke na planeti, ili, što je još lakše, pomoću  jednog klika miša dopreti do kulturnog blaga nacija i zajednica koje su do pre nekoliko decenija bile nepoznanica i za svoje neposredne susede, izmenila je način na koji se poima svet. Ova promena paradigme sveta svoj pun izraz našla je u “vorld muzici”, čiji predstavnici zastupaju interese svojih kultura svirajući širom planete, i tvoreći raznovrstan muzički pravac koji objedinjuje muzičke glasove sofisticiranih urbanih sredina i primitivnih sela Amazonije ili afričkih pustinja i prašuma.

Jedan od najznačajnijih događaja u globalnom kalendaru vorld muzike je festival WOMAD (World of Music, Arts and Dance), koji je posvećen, kako organizatori kažu, deljenju i slavljenju svetske muzičke, likovne i plesne baštine.

Prvo izdanje festivala odigralo se u relativno skromnim uslovima, u gradu Šepton Maletu u Engleskoj 1982. godine. Pionir i osnivač festivala bio je agilni muzičar Piter Gebrijel, koji je, uz pomoć Stivena Pričarda i drugih saradnika, odlučio da kanališe novoprobuđeni interes javnosti za umetničke tradicije dalekih zemalja i nacija. Rezultat je bio umetnički festival bez premca u svetu po pozitivnom duhu i kreativnom uticaju: tipično izdanje ovog događaja sastoji se od više desetina različitih muzičkih nastupa, radionica na kojima muzičari uče različite tehnike i razmenjuju deliće umetničkog blaga svojih kultura.

Festival je, smatraju muzički stručnjaci, poslužio kao zamajac povećanog interesovanja za vorld muziku u zapadnom svetu. Sada WOMAD festivalski događaji privlače mase koje broje i preko 80.000 ljudi, uspevši da postane konkurencija “tradicionalnim” dešavanjima sa uporištem u rokenrolu. Tokom godina WOMAD je bio odskočna daska za međunarodni uzlet izvođača kao što su “Master Drummers of Burundi”, “Afro Celt Sound System”, “Dhol Foundation”, “Ozomatli”…Jedan od najčuvenijih pakistanskih ”kavali” pevača, pokojni Nusrat Fateh Ali Kan, uz pomoć WOMAD-a i Pitera Gebrijela otpočeo je međunarodnu karijeru koja je od njega meteorskom brzinom načinila pravu legendu koja hoda, i izazvala eksploziju interesovanja za muziku islamskih sufija. Specifičnost WOMAD festivala leži u tome da on ne predstavlja jedinstven događaj, nego deluje kao “franšiza” – može se, teorijski, realizovati u svakoj zemlji sveta, i ima par desetina lokalnih izdanja koja nose logo WOMAD-a.

Organizatori festivala postarali su se da WOMAD ne bude samo mesto na kojem se namernici mogu zabaviti uz muziku izvođača kakvi se retko nalaze na jednom mestu. Piter Gebrijel i njegov tim sastavili su koncept koji  pomaže organizatorima da pribave sredstva za dalji rad preko donacija različitih vladinih i nevladinih tela koja potpomažu multikulturalizam. Danas su osnovne tematske celine WOMAD-a podeljena na tri segmenta, koji su definisani u skladu sa pravilima savremene antropološke i etnomuzikološke nauke. 

Rast muzike

U pitanju je serija događaja na kojima se predstavljaju muzičari koji su došli iz specifične muzičke tradicije, i koji, zajedno sa učesnicima ovih sesija, predstavljaju različite izvođačke tehnike, istražujući svoju tradiciju i način na koji ona funkcioniše kada je smeštena u drugačiji kulturni kontekst od onog u kojem ne nastala.

Kulturna saradnja

Stvaranje nove muzike je jedan od najdragocenijih procesa koji se odvija na WOMAD festivalima. Muzičari iz različitih zajednica i kultura sastaju se kako bi istražili interakciju muzičkih kultura kojima pripadaju, kao i posledice koje ova interakcija ima na njihovo lično stvaranje.

Glasovi predaka

Ova serija dešavanja predstavlja muzičare čiji rad zadire u društvenu i duhovnu istoriju kultura iz kojih su došli. Umetnici, koji su napustili zemlju porekla, dele svoja iskustva kroz muzički dijalog, diskusiju i izvođenje svojih i tuđih dela.

WOMAD se trenutno održava u preko 20 zemalja sveta, koje uključuju Australiju, Novi Zeland, Japan, Veliku Britaniju i puno zemalja Evrope. Do 2001. festival se održavao i u Sjedinjenim Američkim Državama. U naredne dve godine festival je otkazan usled nedostatka novca i činjenice da  žitelji SAD, nakon terorističkog napada od 11. 9. 2001. više nisu bili u tolikoj meri zainteresovani za muzičke tradicije stranih zemalja. Novi pokušaj organizovanja WOMAD-a u Americi neslavno je završen na način koji su lokalni organizatori ocenili kao “tragičan i monstruozan”: pokazalo se da je za muzičare širom sveta nemoguće ni na koji način pribaviti ulazne vize za Sjedinjene Američke Države, jer ih država tretira kao potencijalne imigrante ili teroriste.

WOMAD će se 2007. godine održati (ili je već održan) u Adelaidi u Australiji, na Novom Zelandu, u Španiji, Italiji, Velikoj Britaniji s tim što spisak zemalja koje će učestvovati na ovom globalnom umetničkom spektaklu nije konačan.

Vidi više o festivalu WOMAD >>

Povratak na sadržaj Etnoumlja #1 >>

Pregled svih brojeva Etnoumlja >>