Razne rubrike

Ko je imao priliku da poslednjih godina prelistava štampano „Etnoumlje”, zna da su nam tekstovi smešteni u puno rubrika. Ovde, na portalu, sve ono što nisu recenzije albuma, kritike događaja ili intervjui, stavljamo pod zajednički kišobran – Ostale rubrike. A to su tekstovi vezani za jubileje (rubrika „Petice i nule”), šaljivi eseji („Izvrnuta torta”), terenska istraživanja („Arhivalije”), priče o pevačima i sviračima iz istorije Radio Beograda („Folklorne frekvence”), prikazi knjiga („Knjigu pod mišku”), filmska kritika („Noge na tabureu”), putopisi („Točkovi, pruge, talasi, krila”), teorijska promišljanja („Umlje i etno”)…

Reprezentativnost za WMAS

Ministarstvo kulture i informisanja je donelo rešenje, kojim je World Music asocijaciji Srbije (WMAS) dodeljen status reprezentativnog udruženja u kulturi za teritoriju Republike Srbije, za sledeće područje kulture: istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Read More

Retnik Festival

TODO MUNDO

ETNOFEST

OD ZLATA JABUKA

Emisija je otvorena za sve muzičke događaje i ličnosti koje afirmišu izvorno muzičko stvaralaštvo. Ona okuplja istraživače, melografe, etnologe, etnomuzikologe i izvođače. Zaviruje u arhive i „muzejske eksponate”, oživljava legende, običaje, rituale – deo muzičke prošlosti koja i danas u tragovima živi u muzičkoj praksi pojedinih sredina. Prati promene varijanti izvornih pesama i njihovo putovanje kroz vreme. Drugi program Radio Beograda, od ponedeljka do petka, od 11 do 11.55h

DISCO 3000

Emisija je posvećena world music sceni, novitetima, trendovima, festivalima i novim albumima. U etru je od 2000. godine, a na Trećem programu Radio Beograda se emituje od 7. oktobra 2015. Emisiju uređuje i vodi poznavalac svetske muzike i organizator više festivala Bojan Đorđević. Treći program Radio Beograda, utorkom od 22.45h.

PUT SVILE

Uz koristan prateći komentar koji nas bliže upoznaje sa kulturom, istorijom i narodom odakle je potekla, zahvaljujući autorki Ivani Komadini u „Putu svile“ osluškujemo muziku koju najčešće nikad ranije nismo čuli, niti ćemo imati prilike jer autorka odnekud iskopava same bisere nama nepoznatih kompozicija. Drugi program Radio Beograda, nedeljom od 13h.

IZVORIŠTA

Ovom emisijom, Bilja Krstić vas vodi do samog korena tradicije. U emisiji će biti predstavljeni i sjajni muzičari koji su u samom vrhu top lista, pod etiketom „world music”. Prvi program Radio Beograda, subotom od 11.05h.

SAZVUČJA

Emisija koju uređuje Miodrag Andrić prati pojave i aktuelnosti u sferi svetske tradicionalne i world muzike. Emituje se na Radiju Beseda. Arhiva epizoda ove emisije nalazi se na sajtu Radija Beseda.