VESTI   NAJAVE   O NAMA   BANDS & ARTISTS   VODIČ/GUIDE [pdf]   MAGAZIN ETNOUMLJE   EDUKACIJA   PROJEKTI   RETNIK FESTIVAL

WORLD MUSIC SAMIT   WMAS RECORDS & DISTRIBUTION   SWM INTERNET POTKAST RADIO   ARHIV SRPSKE WORLD MUSIC

FESTIVALI    RECENZIJE   INTERVJUI   ISTORIJA [pdf]    NAGRADA    NEWSLETTER    FREE DOWNLOAD    LINKOVI    CONTACT    ENGLISH    YOUTUBE    FACEBOOK

Aktuelni projekti

REGISTRACIJA SRPSKIH WORLD MUSIC SASTAVA I UMETNIKA (Preuzmite formular za registraciju)
Registracija je od izuzetne važnosti i u korist je World Music stvaralaca u Srbiji. Registracija podrazumeva prijavljivanje određenih podataka o sastavu odnosno umetniku. Ovi podaci se dalje prosleđuju u Centralnu bazu podataka koja je dostupna svim interesentima za srpsko World Music stvaralaštvo. Registracija i Centralna baza podataka se uređuju po principima organizacije World Music Denmark. Ciljevi registracije su brojni: Sagledavanje opšte situacije World Music scene u Srbiji, Centralna baza na Internetu, pružanje neophodne pomoći stvaraocima i dr. Više>>

WMAS RECORDS
Diskografska kuća WMAS Records osnovana je 2007. godine (etiketa „World music asocijacije Srbije”) sa ciljem da promoviše world music izdanja iz Srbije. Osnivač etikete je Oliver Đorđević. Izdanja WMAS Records-a se objavljuju uz magazin „Etnoumlje” i zasebno. Sva izdanja su u potpunosti neprofitna i namenjena su prevashodno za promotivne svrhe. Sekundarni cilj postojanja etikete je sačuvati trag u vremenu za generacije koje dolaze, i objaviti snimke koji inače nikada ne bi bili objavljeni, a to zavređuju. Pojedina izdanja mogu se preuzeti na portalu SWM Internet radija u formi potkasta. WMAS Records objavljuje male tiraže najrazličitijih snimaka - od studijskih, preko koncertnih, do demo snimaka.  Više>>

ARHIV (FONOTEKA) SRPSKE WORLD MUSIC
World Music Asocijacija Srbije osniva Arhivu (Fonoteku) celokupnog World Music stvaralaštva u Srbiji po ugledu na slične fonoteke u drugim državama. Sa nadom da ćete nas podržati u našim naporima da sačuvamo za budućnost audio i video zapise srpskog World Music stvaralaštva, pozivamo sve World Music sastave u Srbiji da nam dostave sva svoja izdanja. Više>>

gramofon.jpg
POMOZITE U SAKUPLJANJU
PODATAKA ZA
WORLD MUSIC
ARHIV


SLUŠAJ

swm_internet_radio_transpar.gif

Magazin Etnoumlje No 13-14 / Leto-jesen 2010.


PREUZMITE KOMPLETAN MAGAZIN ETNOUMLJE # 13-14 U PDF FORMATU 12.2 Mb >>

etnoumlje_13-14_naslovna.jpg
REČ UREDNIKA
Poštovani poklonici world music,
Iz razloga skromnog budžeta, po treći put „Etnoumlje” objavljujemo kao dvobroj. Nastojimo da magazin opstane i pri tom ne izgubi na kvalitetu, pa makar bio publikovan kao „2 in 1”. Zahvaljujemo vam na razumevanju.
Tužna vest od 17. marta ove godine glasi da je jedan od najuticajnijih world music promotera Čarli Džilet preminuo u 68. godini. Zato objavljujemo kraće podsećanje na njegov život i rad. U ovom broju donosimo i dva intervjua – sa Svetlanom Spajić i Jovanom Backović, koje su, na žalost, priznatije i angažovanije u Evropi nego u Srbiji dok Aleksa Golijanin predstavlja adaptiran prevod priče o Ali Farka Tureu. Pridružujemo se i obeležavanju 15-godišnjice postojanja ansambla „Zorule”. Đorđe Tomić je za ovaj broj preveo esej „Kako zvuči ’world music’? ’World beat’ - identitet i autentičnost” autora Jack Bishop-a. Tu su i prilozi našeg vrednog saradnika Srđana Asanovića kao i studija Nebojše Bogićevića o sevdalinkama u izvođenju Zekije Rovčanin.
Na kraju, objavljujemo izveštaj o prvom srpskom World music samitu koji je održan 30. aprila u Etnografskom muzeju u Beogradu.
Obaveštavamo vas da World music asocijacija Srbije, kao izdavač ovog magazina i servis svih interesenata za world music u Srbiji, nastavlja sa svojim aktivnostima. Sa zakašnjenjem, ali istrajni u nastojanju da realizuju planirane projekte, članovi asocijacije rade na prioritetnim poslovima formiranja Registra svih world music sastava i umetnika u Srbiji i stvaranju uslova za početak emitovanja Serbian world music internet radija. Želja nam je da na sledećem World music samitu, koji će biti organizovan u aprilu 2011. godine, promovišemo navedene projekte.
I ovog puta, pozivamo vas da se aktivno uključite u rad World music asocijacije Srbije i svojim prilozima, predlozima i sugestijama doprinesete kvalitetu magazina „Etnoumlje”. Obaveštavamo sve one koji ne dođu do primerka štampane verzije magazina, s obzirom da se štampa u skromnom tiražu, da je isti dostupan u pdf formatu na našem sajtu.
Svako dobro do sledećeg broja.
jovana_backovic.jpg Srbi u svetu:
JOVANA BACKOVIĆ
Autorka: Marija Vitas
Jovana Backović, spiritus movens world music sastava „Arhai”, koji je ostavio pečat na beogradskoj sceni svojim autorskim muzičkim izrazom, impulsivnim pristupom i originalnim aranžmanima tradicionalnih pesma, od 2008. godine živi u Engleskoj gde završava doktorske studije. Nedugo posle nastupa u Beogradu, u okviru ciklusa koncerata „Balkanski svetovi”, Jovana za magazin „Etnoumlje” govori o razlozima odlaska u inostranstvo, temi svog doktorata, angažmanima u Engleskoj i tamošnjoj „world music” sceni.
svetlana_spajic_5.jpg Srpska scena:
SVETLANA SPAJIĆ
Autor: Oliver Đorđević
„Kao vrhunac dosadašnjeg rada, izdvajam koncert u amsterdamskoj ’Concertgebouw’, koja je jedna od najuglednijih koncertnih dvorana u Evropi. Ako se tamo pojavi nešto što je srpska polifonija i ako odjednom postanete vidljivi u Evropi i svetu sa nečim što je srpsko, jer mi smo više od dve decenije u senci bugarskog pevanja, to predstavlja veliki uspeh. ’Žegar živi’ je pomerio granice, pa je danas u taj neki svetski vokabular ušla i groktalica i orzalica. Da prosto, kako da kažem, brendiramo i sačuvamo naše autentične oblike pevanja. I kao što imamo, recimo, gruzijsku polifoniju, ili sardinijsku, divno je što posedujemo nešto što možemo da nazovemo u najpozitivnijem kontekstu, ’srpska polifonija’, koja ima svoje karakteristike, svoju etiku, estetiku, snagu…”, izjavila je između ostalog, u intervjuu koji sledi, Svetlana Spajić, jedna od vodećih interpretatorki srpske tradicionalne pesme. Njen aktuelni sastav „Pjevačka družina Svetlane Spajić”, svrstava se u najznačajnije urbane grupe u Srbiji koje su posvećene srpskom seoskom „a kapela” pevanju.
Svoju pevačku karijeru, Svetlana Spajić je započela u grupi „Paganke”, nastavila u „Mobi”, uzdigla u duetu „Drina” i dostigla zrelost u „Pjevačkoj družini”. Za objavljivanje antologijskih albuma „Živa voda” i „Žegar živi”, nosi najveću zaslugu. Sarađuje sa Borisom Kovačom, Bokanom Stankovićem i grupom „Belo platno”.
Njena duboka predanost istraživanju muzičkog nasleđa, pevačko umeće i širina repertoara, učinili su da je Svetlana Spajić trenutno najznačajniji promoter srpske muzičke baštine u Svetu.
svetlana_spajic_grupa.jpg Koncert:
NASTUP PJEVAČKE DRUŽINE SVETLANE SPAJIĆ NA FESTIVALU RING RING 2010
Autorka: Jovana Lukić
Koncert u svakom pogledu nije bio „običan“ koncert, već bitna prekretnica i važan momenat u proširivanju koncepta „muzike sveta” u Srbiji, u kome se najzad našlo legitimno mesto za „polu-muzejski“ pristup, koji je u drugim zemljama (naročito balkanskim) odavno prihvaćen, poštovan i legitiman.
studija_vesna_ivkov.jpg Prikaz:
STUDIJA ETNOMUZIKOLOGA VESNE IVKOV
„OJ, OJKANE, PJESMO MOJA MILA”
Autor: Srđan Asanović
nenad_gajin_cd_kec.jpg Recenzija:
NENAD GAJIN, „KEC”
Autorka: Marija Vitas
Nenad Gajin je ostvario jedan uspešan, usaglašen i prirodan niz od devet numera koji otvara energična, sa džez-rok-atmosferom, naslovna kompozicija „Kec“, da bi se od samog početka pa tokom svih narednih četrdesetak minuta, pred slušaocem razvijala i odvijala jedna uvek drugačija, nepredvidiva, avanturistička ‚šetnja‛ pograničnim džez-fjužn/etno predelima.
damir_imamovic.jpg Koncert:
NASTUP DAMIRA IMAMOVIĆA U KOLARCU, 20. V 2010.
Autorka: Marija Vitas
Nešto veomа bitno što je Dаmir Imаmović sproveo posebno svojim solo аlbumom а time i sаmostаlnim koncertom u Beogrаdu а to je vrаćаnje sevdаlinke sа ‚kаfаnsko-svаdbаrskog‘ putа nа kojem se, kroz grupno, tezgаroško muzicirаnje i аudio produkciju tokom XX vekа odomаćilа i to je vrаćenа nа onаj prvobitni, izvorni ‚mаhаlski‘ oblik solo-interpretаcije sevdаhа, u kojem je svаkа pesmа zа svаkog sаzliju predstаvljаlа jedаn lični, individuаlni emotivni trenutаk.
zorule_1.jpg Jubilej:
PETNAEST GODINA RADA ANSAMBLA ZORULE
Autor: Dejan Vlaški
Zoran Bugarski Brica osnovao je tamburaški ansambl “Zorule” 1995. godine, kako bi ispunio želju da nastupa na tamburaškoj manifestaciji u Turiji na “Bećarijadi”, takmičenju malih tamburaških sastava u natpevavanju bećaraca. Od samog osnivanja, ansambl je kreirao tradiciju osvajanja priznanja, dobivši nagradu publike, i stvarao prioritet koncertnim nastupima, po kojima su danas prepoznatljivi, jer svakoj pesmi i instrumentalu daju poseban pečat, od prima do ritam sekcije. Orkestar posebno svira muziku sa vojvođanskog podnevlja, ali na repertoaru ima i obrade klasične muzike, kao dokaz publici da tambura kao narodni instrument, može da svira i kao umetnički. Brica, kao primaš, osnivač ansambla, umetnički rukovodilac, koncertmajstor i menadžer ansambla, povodom petnaest godina rada ansambla „Zorule“, otkriva kako se osećao na prvom koncertu, na koji način će obeležiti jubilej, sa čime poredi orkestar i kada će snimiti autorski materijal.
ali_farka_ture.jpg Svetska scena:
ALI FARKA TOURÉ
Originalni tekst: Lucy Duran
Dopune: Nick Gold i Dave McGuire
Prevod i adaptacija: Aleksa Golijanin
Romantičan opis plovidbe Nigerom ponuđen je kao način da se dođe do stvarnog, dubljeg razumevanja Alijeve muzike. „Ovo putovanje zahteva dosta vremena”, kaže Lusi Diran, „vremena koje treba iskoristiti za razmišljanje o snazi, raznolikosti i prirodnom ritmu lokalne kulture u kojoj je Alijeva muzika čvrsto ukorenjena”. Važan deo te kulture koja prati „prirodni ritam”, nesumnjivo je verovanje u „ginbale”, duhove koji prebivaju u dubinama reke Niger. „Oni vladaju i duhovnim i materijalnim svetom”, objašnjava Lusi. „Kad je ravnoteža među njima poremećena... kad se pojave nepoznate bolesti ili neočekivane elementarne nepogode, ljudi se okupe da bi nekom obrednom žrtvom umilostili duhove. A u tome muzika i ples imaju glavnu ulogu. Zahvaljujući muzici, duhovi mogu da prihvate žrtvene ponude i ako ih prihvate to se smatra dobrim znakom. Ljudi koji imaju sposobnost da opšte sa duhovima zovu se Deca reke”.
charlie_gillett_3.jpg In memoriam: 
CHARLIE GILLETT (1942-2010)
Autor: Oliver Đorđević
Po mnogima najeminentniji world music radio disk-džokej u Evropi, Charlie Gillett, koji je uređivao jednu od najzanimljivijih i najuticajnijih muzičkih radio emisija u Velikoj Britaniji „World On 3”, preminuo je 17. marta u 68. godini života nakon duge bolesti.
sabor_krivi_vir_2010.jpg Prikaz:
SABOR U KRIVOM VIRU 23-24. VI 2010
Autor: Srđan Asanović
paul_simon_lbm.jpg
Esej:
KAKO ZVUČI „WORLD MUSIC“? „WORLD BEAT“ - IDENTITET I AUTENTIČNOST 
Autor: Jack Bishop, Los Angeles, UCLA
Prevod i adaptacija: Đorđe Tomić
U „world music“ produkciji koncepti autentičnosti se često koriste za potvrđivanje vrednosti kulturnih ponašanja koja se ocenjuju poređenjem sa okamenjenim konceptima tradicije. Autentičnost je, u najboljem slučaju, relativan filozofski pojam, koji može, ali ne mora, biti koristan za proučavanje muzike. U „world music“ domenu može se pretpostaviti da doživljaj autentičnosti kod slušaoca ima više nivoa, u zavisnosti od stepena poznavanja izvorne kulture na strani primaoca. Otuda je moguće da jedan isti muzički događaj na više različitih nivoa istovremeno proizvede doživljaje sa istim stepenom autentičnosti za slušaoce. Što slušalac bolje poznaje tradicije izvorne kulture, to je opremljeniji da donosi sudove o konceptima estetike, tradicije i autentičnosti, ako to želi. Međutim, kada se takvi koncepti uvode na polje muzike, naivno je zamišljati lokalne kulture kao nešto nepromenljivo ili očekivati da svi pripadnici lokalne kulture dele istu ideologiju u pogledu tradicije i autentičnosti. Mada mogu biti korisni etnomuzikolozima i zainteresovanim slušaocima, ovakve koncepte ne bi trebalo koristiti kao robu na „world music“ tržištu.
mokranjac.jpg Prikaz:
KONCERT ODSEKA ZA SRPSKO TRADICIONALNO PEVANJE MUZIČKE ŠKOLE „MOKRANJAC”, 2010.
Autor: Srđan Asanović
tradicija.jpg Studija:
SEVDALINKE U IZVOĐENJU ZEKIJE ROVČANIN IZ PRIJEPOLJA
Autor: Nebojša Bogićević
Preuzmite kompletan tekst u pdf formatu >>
world_music_samit_2010_logo.jpg Godišnji skup World music asocijacije Srbije:
PRVI SRPSKI WORLD MUSIC SAMIT 2010.
Autor: Oliver Đorđević
cd_etnoumlje_13-14.jpg Prateći CD uz magazin Etnoumlje No 13/14:
WORLD MUSIC FROM SERBIA 2010
WMASCD230
Etnoumlje vam poklanja kompilaciju World Music From Serbia 2010 koja sadrži 16 odabranih kompozicija od poznatih do neafirmisanih srpskih world music sastava i umetnika. Na kompilaciji su: Moba, Zanovet, Feabrik, Zorule, Svetlana Spajić, Arhai, Olah Vince & Earth Wheel Sky Band, Hazari, Ansambl Pachamama, Dragan Spasojević, Danza Orchestra, Rogalj, Trag, Vladimir Nikić, Misteria Carpatica i Vladimir Todorović.

PREUZMITE KOMPLETAN MAGAZIN ETNOUMLJE # 13-14 U PDF FORMATU 12.2 Mb >>

Pregled svih brojeva Etnoumlja >>