VESTI   NAJAVE   O NAMA   BANDS & ARTISTS   VODIČ/GUIDE [pdf]   MAGAZIN ETNOUMLJE   EDUKACIJA   PROJEKTI   RETNIK FESTIVAL

WORLD MUSIC SAMIT   WMAS RECORDS & DISTRIBUTION   SWM INTERNET POTKAST RADIO   ARHIV SRPSKE WORLD MUSIC

FESTIVALI    RECENZIJE   INTERVJUI   ISTORIJA [pdf]    NAGRADA    NEWSLETTER    FREE DOWNLOAD    LINKOVI    CONTACT    ENGLISH    YOUTUBE    FACEBOOK

Aktuelni projekti

REGISTRACIJA SRPSKIH WORLD MUSIC SASTAVA I UMETNIKA (Preuzmite formular za registraciju)
Registracija je od izuzetne važnosti i u korist je World Music stvaralaca u Srbiji. Registracija podrazumeva prijavljivanje određenih podataka o sastavu odnosno umetniku. Ovi podaci se dalje prosleđuju u Centralnu bazu podataka koja je dostupna svim interesentima za srpsko World Music stvaralaštvo. Registracija i Centralna baza podataka se uređuju po principima organizacije World Music Denmark. Ciljevi registracije su brojni: Sagledavanje opšte situacije World Music scene u Srbiji, Centralna baza na Internetu, pružanje neophodne pomoći stvaraocima i dr. Više>>

WMAS RECORDS
Diskografska kuća WMAS Records osnovana je 2007. godine (etiketa „World music asocijacije Srbije”) sa ciljem da promoviše world music izdanja iz Srbije. Osnivač etikete je Oliver Đorđević. Izdanja WMAS Records-a se objavljuju uz magazin „Etnoumlje” i zasebno. Sva izdanja su u potpunosti neprofitna i namenjena su prevashodno za promotivne svrhe. Sekundarni cilj postojanja etikete je sačuvati trag u vremenu za generacije koje dolaze, i objaviti snimke koji inače nikada ne bi bili objavljeni, a to zavređuju. Pojedina izdanja mogu se preuzeti na portalu SWM Internet radija u formi potkasta. WMAS Records objavljuje male tiraže najrazličitijih snimaka - od studijskih, preko koncertnih, do demo snimaka.  Više>>

ARHIV (FONOTEKA) SRPSKE WORLD MUSIC
World Music Asocijacija Srbije osniva Arhivu (Fonoteku) celokupnog World Music stvaralaštva u Srbiji po ugledu na slične fonoteke u drugim državama. Sa nadom da ćete nas podržati u našim naporima da sačuvamo za budućnost audio i video zapise srpskog World Music stvaralaštva, pozivamo sve World Music sastave u Srbiji da nam dostave sva svoja izdanja. Više>>

gramofon.jpg
POMOZITE U SAKUPLJANJU
PODATAKA ZA
WORLD MUSIC
ARHIV

ARHIVA VESTI


lala_kovacev_2.jpg
Бранислав Лала Ковачев
Фото: Ел Гвојос
In Memoriam
Бранислав Лала Ковачев
Кикинда, 19. XI 1939. – Завала, Хвар, 4. IX 2012


Претпоставка по којој се велики, генијални, врхунски уметници једноставно – рађају, има своју потврду у личности Бранислава Лале Ковачева. Нити је имао дан проведен у музичкој школи нити је склоност ка музици носио у генима јер му се нико у породици није бавио музиком, ипак, Лала Ковачев изградио је фасцинантну каријеру бубњара и уметника.
Рођен је у Кикинди 1939. године. У време када се преселио у Београд, 1955, већ је важио за изврсног бубњара иако је имао тек петнаест, шеснаест година. Пословне понуде и сарадње су се множиле, ангажмани су обухватали рад у различитим формацијама, од разноврсних комбо састава и ансамбала до Џез оркестра Радио-Телевизије Београд, тада под вођством Војислава Бубише Симића, којем се прикључио почетком 60-их.
Без обзира на углед који је увелико стекао на београдској џез-сцени и у вези са тим на стабилну материјалну ситуацију, Лала Ковачев није желео да се задржи на достигнутом већ је осетио потребу да свој ниво, квалитет и знање преиспита у иностранству. Пут га је одвео, 1965. године, најпре у Норвешку а затим у Немачку у којој је живео до почетка 90-их. Овај период испуњен је небројеним концертима, студијским снимањима, турнејама на којима је сарађивао са чувеним именима џеза; поменимо тек неколико: Хорст Јанковски, Чик Корија, Чет Бејкер, Чарли Маријано...
Као сваки велики, прави уметник, Бранислав Лала Ковачев имао је немиран, радознао дух и неисцрпну креативност која га је увек гурала напред, даље, у нове уметничке авантуре и подухвате. На врхунцу каријере међународних размера, са савршеном бубњарском техником и уметничком зрелошћу, Лала Ковачев је тежио новој идеји и осмишљавању другачијег џез-израза. Резултат тога био је изванредан и, како ће се касније показати, кључан за историју и еволуцију наше џез као и популарне музике и пресудан за покретање world music феномена у домаћим оквирима. Била је то 1980. година. Живео је и радио у Немачкој али је размишљао о пројекту спајања џеза и народне традиције. Ево, речи самог Лале Ковачева из једног интервјуа из 2009. године:
''Осетио сам потребу да целом том дивном пакету који се зове џез дам свој лични допринос, не из неких егоцентричних или других разлога. Ви можете свирати џез како год хоћете, и би-бап сјајно, што већина ради, свира џез сјајно, и овај и онај стил, и фри стајл, и авн-гард џез и џез рок... На другој страни, имамо сјајну традиционалну музику, аутентичне мелодије и што је најинтересантније, за мене као бубњара, феноменалну ритмику која је заступљена на балкану, и шире, на простору од Индије до овде. Мене су превасходно занимали неправилни ритмови. Требало је спојити џез и традиционалну музику.''
Исход овог пројекта била су три аудио издања за кућу ПГП РТС и потоње турнеје проширеног ансамбла чији је један од назива гласио ''Lala Kovačev Group''. Први албум, ''Balkan Impressions'' снимљен је 1982. године, следи ''Balkan Impressions 2'' из 1983, и ''Изворни фолклор и џез'' из 1985. године. Треба нагласити да су и пре настанка ових албума, домаћи џез музичари посезали за фолклором али је Лала Ковачев први који је тај спој учинио органским, природним, интегрисаним.
Због тога је круг промотера, љубитеља и познаваоца world music у нашој земљи одлучио да 1982. годину, дакле када је објављен албум ''Balkan Impressions'', дефинише као годину зачетка world music правца у Србији а Лалу Ковачева као кључну иницијалну личност.
На тридесетогодишњицу рађања српске world music, Лала Ковачев нас је напустио. Иако се последње две деценије није активно бавио музиком, његово наслеђе и значај за ову културну средину су огромни због чега ће име Бранислава Лале Ковачева увек имати своје почасно место.

Марија Витас

Publikacija „World music u Srbiji: Prvih 30 godina” na 57. Sajmu knjiga

sajam.jpg
„World music u Srbiji: Prvih 30 godina” na 57. Sajmu knjiga

Zahvaljujući etnomuzikolozima dr Jeleni Jovanović i Srđanu Atanasovskom iz Muzikološkog instituta SANU, publikacija „World music u Srbiji: Prvih 30 godina” bila je izložena na štandu Centra za promociju nauke na 57. Sajmu knjiga u Beogradu, oktobra 2012. godine.
Takođe, publikacija je u Katalogu izdanja naučnoistraživačkih organizacija Centra za promociju nauke.

eyot.jpg
Eyot
Promotivna fotografija
NIŠKI BEND EYOT NA AZIJSKOJ TURNEJI
Nakon nastupa na festivalima u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj tokom 2012, Eyot kreće na oktobarsku turneju gde će se predstaviti publici u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Kini. Turneja će trajati od 7-21.oktobra, i za to vreme, Eyot će nastupiti na šest festivala: Hong Kong International Jazz Festival, OCT – Loft Jazz Festival, Jarasum Jazz Festival, JZ Music Festival  / Šangaj, Beishan Jazz Festival  /Zuhai i Changsha Jazz Festival.
„Posebno smo ponosni na ovu turneju, bilo je potrebno dosta vremena da se organizacijski ostvari. Ovo je još jedan dokaz da umetnost zaista ne poznaje granice; nama je jako drago da ljudi iz potpuno različite kulture prepoznaju našu muziku kao kvalitetnu i vrednu slušanja”, rekao je Dejan Ilijić, frontmen benda.
Eyot najavljuje i drugi album, koji ce izaći u januaru 2013. godine za nemačku izdavačku kuću NEUKLANG Records.

[WMAS]

Folklorna muzika Balkana i sviranje džeza na harmonici: seminar i koncert u Beogradu od 22. do 27. oktobra 2012.


tutti_logo.jpgUdruženje Tutti Srbija organizuje muzičku radionicu 50 harmonika. Ovaj jedinstveni seminar vode dvojica vrhunskih harmonikaša: Petar Ralchev (BUL) i Jovan Pavlović (NOR/SRB) koji će tokom četiri dana seminara demonstrirati i otkriti tajne folklorne muzike sa Balkana kao i sviranje džeza na harmonici.
Nauči kompozicije iz Bugarske, Srbije i Rumunije kao i takozvane dzez standarde. Fokus je na trilerima iz različitih regiona Balkana, ritmičkoj raznovrsnosti, improvizaciji u folklornoj muzici i improvizaciji, ritmici i harmoniji u džez muzici. Ne postoji starosna granica ucesnika ali je potrebno da tvoje umeće na harmonici bude na zavidnom nivou. Seminar je otvoren za učesnike iz celog sveta zbog čega je pozeljno znanje engleskog jezika.
Cena seminara je 400 € i ona podrazumeva troškove predavanja/koncerta, smeštaj, hranu, transfere i jedno razgledanje Beograda tokom šest dana trajanja seminara. Povratna karta (avionska/autobuska/zeleznicka) do Beograda nije uključena u cenu.
Napomena: Ukoliko već imate obezbeđen smeštaj i hranu u Beogradu tokom trajanja seminara, cena predavanja je 100€. Ukoliko želite da učestvujete na seminaru 50 harmonika, potrebno je da aplikaciju (preuzmite ovde) sa svojim podacima pošaljete na e-mail:
 office@tuttiserbia.rs
OVDE PREUZMITE PROGRAM SEMINARA >>

baner_50_harmonika.jpg

Svečanost povodom otvaranja prvog Centra svetske muzike u Srbiji, 29. septembra 2012.


tutti_logo.jpgOrganizator svečanosti: Tutti Srbija
Suorganizator: Opština Palilula
Vreme 29. septembar, 2012.
Mesto: Ustanova kulture Palilula, Mitropolita Petra 8
Podržano od Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške

Program:
12.00h „Kad porastem biću muzičar”-program za decu, scena  Stamenković
18.30 Otvaranje izlozbe u foajeu
19.00 Koncert svetske muzike (scena Stamenković)
21.00 Jam session u foajeu

Koncert povodom otvaranja Prvog centra svetske muzike u Srbiji je rezultat višegodišnjih muzičkih seminara za mlade i afirmisane muzičare iz Norveške, Palestine i Balkana. Oni se ponovo u Beogradu okupljaju na seminaru Svetske muzike od 26. septembra. Na koncertu 29. septembra pored ostalih učestvuju i Anne Fossen, Erlend Smalås, Hans Hulbækmo, Marko Markovic, Natasa Tasic Knežević, Vasil Hadžimanov, Daniel Lazar, Adriano Brnopolić...
Vođa projekta je Jovan Pavlović.

tutti_opening.jpg

Korisni linkovi:
http://www.youtube.com/watch?v=PSur9MhSxaM&list=UUO3C2RPCOVwxZ95T-jyBLdA&index=1&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=B5qQIQ8nC84&feature=BFa&list=UUO3C2RPCOVwxZ95T-jyBLdA
http://www.youtube.com/watch?v=uwm1hlCXy6I&feature=BFa&list=UUO3C2RPCOVwxZ95T-jyBLdA
http://www.youtube.com/watch?v=HFnawms8FBk&list=UUO3C2RPCOVwxZ95T-jyBLdA&index=1&feature=plcp

reg_srdjan_asanovic.jpg
Srđan Asanović
SUSRETANJA, RADIO BEOGRAD 1, UTORAK, 5. JUN U 16h
Gosti su pojac Srđan Asanović i pijanistkinja Jasmina Janković. Ovi umetnici nedavno su snimili opus muzike Kornelija Stankovića za glas i klavir. U današnjoj emisiji ovi snimci će biti ekskluzivno emitovani. Autor i voditelj Aleksandra Paladin.

[WMAS]
eyot.jpg
Eyot
Promotivna fotografija
NIŠKI BEND EYOT MEĐU POBEDNICIMA MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA „MIDEM OFF 2012”
U konkurenciji više od hiljadu sastava svih muzičkih žanrova iz celog sveta, bend „Eyot” iz Niša proglašen je za jednog od tri pobednika takmičenja „MIDEM OFF 2012”. „Eyot” je kao nagradu dobio showcase nastup na „MIDEM” festivalu koji će se održati krajem januara 2012. u Kanu. Festival „MIDEM” („Marché International du Disque et de l'Edition Musicale”) osnovan je 1967. godine. Okuplja muzičare, privrednike, kreatore kulturne politike i novinare iz čitavog sveta nizom konferencija, i predstavlja prestižni svetski forum za prezentaciju novih muzičkih trendova i muzike kao proizvoda, poslovne razgovore, politička i pravna pitanja iz te oblasti. Nakon izdavanja albuma za američko tržište, uspešnih nastupa u Dubaiju, Minhenu, Sofiji, Solunu, Saransku, „Eyot” ovom pobedom zauzima mesto na svetskoj muzičkoj sceni i potvrđuje da je jedan od najboljih predstavnika naše muzike u svetu.

[WMAS]

Objavljena je publikacija „World music u Srbiji: Tradicije, poreklo, razvoj”

rastko_jakovljevic_world_music.jpg
Izgled naslovne strane

Istraživač Muzikološkog instituta SANU, mr Rastko Jakovljević objavio je novu knjigu pod nazivom „World Music u Srbiji: Tradicije, poreklo, razvoj”, u izdanju Muzičke omladine Srbije. U sklopu ovogodišnjeg Kviza Muzičke omladine Srbije biće organizovano i ekipno takmičenje učenika srednjih škola na temu World Music, odnosno poznavanja materije koja je obrađena ovom publikacijom. Studiju prati i CD izdanje sa mnogobrojnim muzičkim primerima.Novi album sastava Drum'n'Zez

drumnzez1.jpg
Drum 'n' Zez

Posle više dugih godina iščekivanja, kreatori opštenarodnih hitova „Dunav” i „Palachinka”, grupa DRUM'N'ZEZ, objavila je novi album pod nazivom „Mi smo u parku”. Album sadrži 13 pesama za koje sa velikom sigurnošću tvrde da će se za koju godinu učiti u školama na časovima muzičkog. U međuvremenu ulepšajte sebi ovo leto a i život uopšte i preuzmite ovaj album >> ovde
naked_get_naked.jpg
Omot albuma „get Naked”
PROMOCIJA DRUGOG ALBUMA SASTAVA „NAKED”
U četvrtak, 15. decembra 2011. godine u UK Parobrod, od 17h, beogradski world music sastav „Naked” promoviše svoj drugi album – „Get Naked” i dva spota za kompozicije „Havla” i „2 Funk 4 Ya”.

Spotove možete pogledati na sledećim linkovima:

http://www.youtube.com/watch?v=ow8132PmUU8

http://www.youtube.com/watch?v=W9B7HEXmfBI&feature=related

[wmas]
ansambl_metamorfozis_logo.jpg
Logo ansambla „Metamorphosis”
ANSAMBL METAMORFOZIS (ENSEMBLE METAMORPHOSIS) I VIOLISTA SAŠA MIRKOVIĆ U OKVIRU NJIHOVE REDOVNE SEZONE ODRŽAĆE DVA KONCERTA
Prvi koncert pod nazivom „Savremena dela srpskih autorki“ biće održan u petak 16. decembra 2011. godine u Domu kulture Studentski grad sa početkom u 20h, u okviru ciklusa koncerata “Lasciar vibrare” umetnička muzika XX i XXI veka. Nastupaju Saša Mirković viola, ansambl Metamorfozis (Ensemble Metamorphosis) i gost dirigent Nemanja Mitrašević. Na programu će se naći dela domaćih autorki mlađe generacije kao što su Dragana S Jovanović, Ana Gnjatović, ANA Milosavljević i Branka Popović. Pored kompozicija koje su ranije doživele svoju premijeru (Nemiri Dragane S Jovanović, RECTANGLING Ane Gnjatović) na koncertu će premijerno biti izvedene četiri  kompozicije, RED Ane Milosavljević (svetska premijera verzije za gudački orkestar), Stardust Branke Popović , Musica d'autunno i Incanto d'inverno Dragane S Jovanović, koje su  posvećene upravo ansamblu Metamorfozis (Ensemble Metamorphosis) i violisti Saši Mirkoviću. Koncert su podržali Sokoj i Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Ulaz na koncert je besplatan.
Drugi koncert pod nazivom „Novogodišnji koncert“  biće održan u nedelju 25. decembra 2011. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine sa početkom u 11h. Kako je ansambl Metamorfozis (Ensemble Metamorphosis) u osnovi orijentisan ka izvođenju savremene muzike svih žanrova, pre svega izvođenju domaćih autora umetničke muzike, veći deo programa zauzimaju dela srpskih kompozitora mlađe generacije kao sto su Dragana S JovanovićIncanto d’inverno, ANA Milosavljevć RED i Aleksandar Sedlar Bogoev 3P Concerto. Pored domaćih autora na programu će se naći i delo Battalia à 10 baroknog kompozitora Heinrich Ignaz Franz Biber i Svita u starom stilu(srpska premijera)  bugarsko-engleske kompozitorke Dobrinke Tabakove. U osnovi gudački, ansambl će ovom prilikom  nastupiti u nešto većem sastavu dopunjen harfom, čembalom i harmonikom bez dirigenta i pod upravom violiste Saše Mirkovića. Koncert je organizovan u saradnji sa Kolarčevom  zadužbinom. Ulaz na koncert je  besplatan.

[WMAS]
plakat_simpozijum.jpg
Reklamni plakat simpozijuma „Muzičke prakse Balkana: etnomuzikološke perspektive”
SIMPOZIJUM „MUZIČKE PRAKSE BALKANA: ETNOMUZIKOLOŠKE PERSPEKTIVE”
Muzikološki institut SANU i Odeljenje likovne i muzičke umetnosti SANU organizuju simpozijum „Muzičke prakse Balkana: Etnomuzikološke perspektive”, koji će se održati od 23. do 25. novembra 2011. godine u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti. Izlaganja na skupu biće na srpskom i engleskom jeziku.
Pozivamo vas i da prisustvujete izlaganjima domaćih i stranih stručnjaka, kao i pratećim programima simpozijuma.
U petak, 25. novembra 2011. u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” (u saradnji sa agencijom „Jugokoncert”) održaće se koncert srpske tradicionalne muzike (početak u 20h). Ulaz je slobodan.
U subotu, 26. novembra 2011. u Etnografskom muzeju u Beogradu održaće se dva zanimljiva etnomuzikološka događaja: predavanje „Muzika u turskom pozorištu senki” (početak u 12h) i radionica „Turski Romi u pokretu: Romski stil plesanja” (početak u 14h). Predavači će biti Gonđa Girgin Tohumku, Ahmed Tohumku i Merve Eken Kucćkaksoj sa Fakulteta turske muzike u Istanbulu. Ulaznica za oba događaja može se kupiti na ulazu po ceni od 300 dinara.
Programe navedenih događaja možete preuzeti ovde >>

[Organizacioni odbor simpozijuma]
boban_marko.jpg
Boban i Marko Marković
Foto: Boban i Marko promo
ZAJEDNIČKI KONCERT TRUBAČKIH ORKESTARA BOBANA I MARKA MARKOVIĆA I „FANFARE CIOCARLIA”
Dva najpoznatija trubačka orkestra na Balkanu, rumunski „Fanfare Ciocarlia” i srpski Orkestar Bobana i Marka Markovića, održaće koncert 16. decembra u Sava centru u Beogradu, i tom prilikom uživo predstaviti pesme sa diska „Balkan brass battle” („Multimedija records”). Saradnja Markovića i najbržeg trubačkog orkestra na svetu, kako zovu „Fanfare ćoćarlija”, traje duže vreme i rezultirala je zajedničkim albumom.


[wmas]
paganke.jpg
Paganke
Foto: Paganke promo
КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ТРИДЕСЕТ ГОДИНА РАДА ПЕВАЧКЕ ГРУПЕ „ПАГАНКЕ”
Певачка група „Паганке” из Београда, у петак 2. децембра 2011. године обележава 30 година стваралачког рада на пољу неговања традиционалне српске песме. Тим поводом ће заједно са групом „Јенђе”, која обележава 5 година од свог оснивања уприличити концерт у Руском дому у Београду (ул. Краљице Наталије 33) са почетком у 19 часова.


[wmas]
duo_moderato_dance_for_two_amadea_rec.jpg
Dance For Two / AMAdea records
Omot
ALBUM DUO MODERATA OBJAVLJEN U BUGARSKOJ
Beogradski sastav „Duo Moderato” je početkom novembra održao promociju svog albuma „Dance For Two” u Bugarskoj. Izdavačka kuća AMAdea–records iz Sofije je organizovala događaj u prestižnoj knjižari „Helikon” koja je bila domaćin. Pored zvanica i ljubitelja etno muzike, prisustvovali su i brojni mediji koji prate ovaj muzički žanr. Među prisutnima je bio i ambasador naše zemlje u Bugarskoj. U svečanoj atmosferi „Duo Moderato” je upriličio mini koncert za prisutne gde je izveo nekoliko popularnih pesama iz svog repertoara. Milan Ignjatović je u izjavi za nacionalnu televiziju Bugarske naglasio da ova saradnja na muzičkom polju ima značaj na polju komunikacija i povezivanja dve kulture i dva naroda.

[wmas]
logo_reggaeserbia_festival.gif
REGGAE SERBIA FEST 2011 BIĆE ODRŽAN U PANČEVU OD 17. DO 20. NOVEMBRA 2011. GODINE
Više informacija o festivalu: www.reggaeserbia.com
vasil_hadzimanov_2.jpg
Vasil Hadžimanov
Foto: Miloš Stojanović-Šime
KONCERT POVODOM 15 GODINA POSTOJANJA I RADA VASIL HADŽIMANOV BENDA I SNIMANJA PRVOG LIVE DVD-A 12. NOVEMBRA 2011. U „MADLENIANUMU”
VH bend je za 15 godina svog rada neumorno i sa velikim uspehom, nastupao na mnogobrojnim koncertima u Srbiji i inostranstvu. Ova grupa je do sada uspela da izda 4 albuma fusion/jazz žanra, za koje su dobili mnoštvo nagrada i pohvala. Često su, na najbolji mogući način, reprezentovali našu zemlju na različitim festivalima i eventima širom planete. Svojom idejom o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i melodija i zapadnih, modernih muzickih stilova, popularizovali su jazz muziku na Balkanu a ujedno, približili naš balkanski temperamentni i topli zvuk svetu. Sve ovo i još mnogo toga su razlozi da se 12. novembra održi jedan veliki koncert povodom 15 godina rada ovog sastava u sali pozorišta Madlenianum. Pored obeležavanja ovako važne i, za naše jazz sastave, često nedostižne godišnjice, ceo koncert će se snimati u produkciji pozorišta Madlenianum. Publici će posebno interesantno biti da zna da Vasil Hadžimanov bend namerava da od materijala koje zabeleži na ovom koncertu izda jedan DVD.  Ovo je jedan logičan korak da posle 4 studijska albuma, napravi i jedno ovakvo izdanje, pogotovu ako uzmemo u obzir da većina smatra ovu grupu najjačom i najinteresantnijom uživo.

[wmas]
btf_plakat_2011.jpg
OSMI INTERNACIONALNI BEOGRADSKI TANGO FESTIVAL BIĆE ODRŽAN OD 3. DO 6. NOVEMBRA 2011. GODINE U BEOGRADU
Velikim Tango Spektaklom, koji će se u četvrtak, 3. novembra u 20 časova održati u Kolarčevoj zadužbini, biće otvoren 8. Internacionalni Beogradski Tango Festival u organizaciji Beogradske Tango Asocijacije.
Publici će se predstaviti Beltango quintet, domaći ansambl koji važi za jedan od najpriznatijih svetskih tango orkestara. Na sceni će im se pridružiti tango plesači iz Buenos Airesa, Adrian Veredice & Alejandra Hobert i Daniel Aranda & Annatina Luck, te gosti iz Budimpešte Johanna Kulik, Josip Bartulovič & Santiago Maciel, a na programu će biti numere iz različitih tango epoha.
Festival će se nastaviti 4, 5. i 6. novembra gala plesnim večerima u Centralnom domu vojske Srbije i JRB-u, a tokom festivala biće organizovane i majstorske radionice za ljubitelje tanga sa plesnim iskustvom.
Programe Festivala svake godine, pored mnogobrojne domaće publike, posećuju i brojni tango turisti iz preko dvadeset svetskih zemalja, jer je Festival, već u prvim godinama svoga postojanja, Beograd i Srbiju ucrtao na nezaobilazno mesto na mapi tango turizma i svetskih tango festivala.
Pokrovitelji festivala su i ove godine Opština Stari grad, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ambasada Argentine.
Više informacija o festivalu: www.belgradetangofestival.com
aleksandar_nikolic.jpg
Aleksandar Nikolić
BTF 2007
Foto: Beltango promo
POZITIVNE KRITIKE POSLE NEDAVNOG NASTUPA ALEKSANDRA NIKOLIĆA U ZAGREBU
Aleksandar Nikolić, bandoneonista, osnivač ansambla „Beltango” i promoter tango pokreta u Srbiji, nedavno se vratio iz Zagreba, gde je nastupao kao koncert-majstor u Piazzollinoj tango opereti „María de Buenos Aires” u Lisinskom.
Piazzolla je ovu operetu komponovao 1968. godine na libreto urugvajskog pesnika Horacija Ferrera, a koji donosi priču o devojci Maríji. To je priča o putovanju duše, iskupljenju i ponovnom rađanju, koje omogućuje iskrena ljubav. Ta opereta je produkcijski veoma zahtevna, i zato se retko izvodi. Piazzolla je, pišući je, insistirao da pevači solisti budu sa španskog govornog područja, a bandeonista dokazani i priznati virtuoz, jer je opera i pisana za bandoneon. O tome se strogo vodi računa svih ovih godina, a Aleksandar je tamo dočekan i ispraćen sa ovacijama.
Mediji u Hrvatskoj su izvestili o ovom događaju, između ostalog:
Piazzolla je nezamisliv bez bandoneona, te četverouglaste harmonike koju je izumio Nijemac Heinrich Band, a koja je duboko urasla u senzualnost i u strastvenu suspregnutost argentinskoga tanga (poznato je da je Piazzolla bio virtuoz na tom glazbalu).
Bandoneon je bio u rukama majstora, prvog umjetnika s ovih prostora koji tango izvodi na bandoneonu, Aleksandra Nikolića... (www.vjesnik.hr)
No kakav bi to tango bio bez bandoneona? Neizostavna karika uspješne predstave bila je sjajna interpretacija bandoneonista Aleksandra Nikolića. Nikolić je zavodio bandoneonom, baš kao što treba biti, a u jednom je trenutku čak i zaplesao tango... (www.jutarnji.hr)
Glazbenoj izvedbi Zagrebačkih solista pod palicom mladog Mirana Vaupotića nedostajalo je uglađenosti, zbor Ivana Filipovića mogao se znatnije potruditi oko dikcije španjolskog, no zato je najvažniji član glazbene postave, bandeonist Aleksandar Nikolić, koji je imao nemalu solističku zadaću u tumačenju partiture, ostvario sjajnu ulogu... (www.tportal.hr)

[wmas]

Pozivamo vas na ekskluzivni koncert iz ciklusa "Listen to Africa", četvrtak, 29. decembar 2011. u klubu „Ilegala” (Plato) u Beogradu, početak u 22h


listen_to_africa_2011.jpg

Uz  velikog  muzičara  iz  Senegala,  Kemo Soundioulou Cissoko-a,  koji  potiče iz  čuvene muzičke familije Zapadne Afrike i svira koru (afrička harfa) i đembe,  kao i perkusionistu i organizatora  ovog  muzičkog  spektakla,  Igora  Vincetića, nastupiće  i istaknuti beogradski muzičari: Vasil Hadžimanov, Branko Trijić, Marko Kuzmanović i Miroslav Tovirac. Na sceni,  iste  večeri,  posebno  iznenađenje  predstavljaće  i  specijalni  gosti-vokalni i instrumentalni izvođači. Ulaznice po ceni od 300 rsd mogu se kupiti u pretprodaji, u knjižari „Plato“ kod Filozofskog fakulteta. Broj mesta u klubu je ograničen.Prvi World Music Festival „Todo Mundo” u Beogradu 

todo_mundo_plakat_2012.jpg
Plakat festivala

WORLD MUSIC FESTIVAL „TODO MUNDO”

Beograd, 22. i 23. mart 2012. 

Dom omladine Beograda / Sala Amerikana

Organizacija: Dom omladine Beograda u saradnji sa Francuskim institutom, Long Play i Ring Ring; Selektori festivala: Sara Gigante, Dragan Ambrozić, Zoran Vulović, Bojan Đorđević.

World music ima svoju istoriju i prošlost, heroje i legende, pošto je već pune dve decenije posebna kulturna i tržišna oznaka. Ubrzana globalizacija i zgušnjavanje kulturne komunikacije učinile su nekada udaljene delove sveta i njihovu muzičku tradiciju delom naše tradicije.

U Beogradu ne postoji festivalska prilika niti događaj koji bi učvrstio naša znanja o etničkoj muzici. Etnička muzika iz celog sveta najbolji je mogući uvod u svet drugačijih kulturnih mogućnosti - predstavljanje muzike Trećeg sveta pruža idealnu platformu sa koje se može otkriti svet drugog i različitog. Posebno je važna činjenica da se ovim putem može na afirmativan način progovoriti o manjinama u našoj zemlji i njihovoj kulturnoj zaostavštini.

Veliki gradovi nekadašnjih kolonija već godinama su centri urbanizacije o kojoj nema mnogo reči u medijima, ali koja je dovela do nove samosvesti u tzv. Trećem svetu. Inspirisani tradicionalnim muzičkim formama, ali slušajući savremenu pop muziku, mnogi mladi umetnici iz tih zemalja uspeli su da stvore svoje, autentično nove muzičke forme. Festival „Todo Mundo” je posvećen upravo istraživanju i predstavljanju nove muzike iz tih zemalja, koja je nastala na temelju nekadašnje muzike, ali predstavlja važan doprinos muzici budućnosti.

Program:

22.mart u 20.30h Sala Amerikana: TALABARTE (Španija)

22.mart u 21.30h Sala Amerikana: TINARIWEN (Mali)

23.mart u 21.00h Sala Amerikana: SVETLANA SPAJIĆ i BOKAN STANKOVIĆ (Srbija)

23.mart u 22.00 Sala Amerikana: KONONO No 1 (Kongo)

23.mart u 23.30 Klub DOB: NAKED (Srbija)

Korisna adresa:

http://www.facebook.com/WorldMusicFestivalTODOMUNDO


Aktuelnosti iz organizacije Tutti Srbija

tutti_logo.jpg
Logo fondacije Tutti

Tutti Srbija tuttiserbia.rs je bratska organizacija norveške fondacije Tutti. Nastala je kao produkt višegodišnjeg internacionalnog rada te fondacije na Balkanu. Cilj je da se putem muzičkih seminara i koncerata, na kojima nastupaju  izvođači iz celog sveta, učesnicima  stvori osnova za dugotrajnu i stabilnu saradnju. Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz muzičke seminare i koncerte, čine ovaj projekat jedinstvenim. Tutti Srbija igra vodeću ulogu u ovakvoj vrsti saradnje, stvarajući uslove za ove neuobičajne susrete. Glavna delatnost Tutti Srbija odvija se kroz Centar Svetske Muzike (Tutti World Music Center-Serbia).

Tutti World Music Center-Serbia (TWMCS) ima svoje sediste u Beogradu. Centar ima pristup sobama za vežbanja tokom seminara,kao i velikoj koncertnoj sali. Glavna delatnost  centra je organizovanje multietničkih muzičkih seminara.

Muzički seminari koje organizuje Tutti Srbija dele se na dve grupe:

- Mlađi učesnici (do 18 godina)

Organizuju se  seminari za mlade umetnike po Srbiji.  Predavači su najbolji muzičari i predstavnici naše folklorne tradicije. Svaki seminar se završava sa jednim ili više koncerata. Uz muzičku edukaciju, polaznici se zbližavaju putem raznovrsnih slobodnih aktivnosti  u sklopu seminara. Saradnja ima za cilj da muzičarima koji su različite etničke pripadnosti  omogući razvijanje međusobnog  poštovanja, znanja, poverenja i tolerancije.Iskustvo nam pokazuje da učesnici dosadašnjih seminara i kasnije nastavljaju da  održavaju bliske kontakte.

- Stariji učesnici (od 18 godina)

Ovi  seminari su namenjeni studentima muzike,umetnicima koji su stekli diplomu muzičkih akademija, ili uopsteno – visokotalentovanim muzičarima. Predvode ih najpoznatiji predavači iz Srbije i inostranstva  koji se svojim radom zalažu za vrednosti Tutti Srbije.

Vođa i inicijator seminara je Jovan Pavlović
www.jovanpavlovic.com

tutti_srbija_seminar.jpg
Detalj sa muzičkog seminara u Beogradu u organizaciji Tutti Srbija
Foto: Tomo Vukadinović
Cilj ovakvih seminara je sticanje iskustva koje učesnici prenose u matične sredine iz kojih dolaze.Tako stvaraju osnovu i preuzimaju inicijativu za održavanje sličnih seminara u svojim zemljama. Prepoznavanjem i prihvatanjem ideje Tutti Srbija oni postaju ambasadori projekta.

Najtalentovanija grupa muzičara vezanih za Tutti Srbija i TWMCS ima 15-ak članova. Većina ima visoko muzičko obrazovanje kao i raznovrstan repertoar.  Svojim koncertima i javnim nastupima promovišu vrednosti na kojima se zasniva delatnost  Tutti projekata.

Članovi su predstavnici Norveške, Palestine, BiH, Srbije kao i predstavnici manjina u Srbiji (Romi, Rumuni itd).

Koncertni program čine tradicionalne kompozicije iz zemalja  učesnika. Pored neobičnih aranžmana koji ovaj orkestar čine veoma interesantnim i neuobičajenim,  kompozicije se izvode bez nota.

Korisni linkovi:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zHuRTzu3IJg
www.youtube.com/watch?v=U9qTLbFn5no

U organizaciji Tutti Srbija i uz podršku Opštine Palilula, 14. aprila 2012. godine u „Ustanovi kulture Palilula” (Mitropolita Petra 8) biće održan Koncert SVETSKE MUZIKE - predstavljanje mladih talenata iz Norveške,Turske i Srbije. Specijalni gosti: Marko Marković-truba, Vasil Hadžimanov-klavijature i Natasa Tasić- Knežević-vokal.

jovan_pavlovic.jpg
Jovan Pavlović
Foto: el gvojos
Koncert je produkt muzičkog seminara napravljenog u saradnji organizacije Tutti Srbija i najveće državne muzičko-kulturne organizacije u Norveškoj, Norway concerts, kao i najpoznatijeg etno muzičkog festivala u Norveškoj, Førde international folk music festival.

Vođe seminara su naš istaknuti muzičar u Norveškoj Jovan Pavlović, kao i poznati norveški flautista Steinar Ofsdal. Muzički program se sastoji od tradicionalnih kompozicija iz zemalja učesnika svirane po novim i i vrlo interesantnim muzičkim aranžmanima.

Učesnici seminara i koncerta:

Norveška: Sigrid Kjetilsdotter Jore - glas, Jørgen Nyrønning - violina, Mads Erik Odde - harmonika.
Turska: Koray Köse - Udaraljke, klarinet, tambura, Baris Yavuz – Čelo, Serhat Bilyaz - Baglama.
Srbija: Daniel Lazar - violina, Alina Kozokar - glas, Đordje Bašić - klarinet.

Više informacija o organizaciji Tutti Srbija kao i o predstojećem koncertu Svetske muzike:
Tutti Srbija Info >>
Koncert Svetske muzike u organizaciji Tutti Srbija >>

Ethno Fusion Fest od 20. do 24. juna u dvorištu beogradske sinagoge


eff_logo.jpgEthno Fusion Fest, festival koji promoviše muziku manjina s područja Balkana i južnog Mediterana, biće po treći put održan od 20. do 24. juna 2012. u dvorištu beogradske sinagoge (Maršala Birjuzova 19). Manifestaciju će u sredu 20. juna otvoriti ženska troglasna grupa Nit koja nastupa uz pratnju akustičnih instrumenata, posle njih na sceni će biti My People, sastav koji kombinuje world music i moderni jazz. Četvrtak će biti u znaku grupe Earth Wheel Sky (na slici) koja izvodi, kako kažu, rock-ska-jazz na romski način. Program se, posle dana pauze, nastavlja u subotu 23. juna zvucima sefardske muzike (Shira u'tfila), dok na nedeljnom zatvaranju nastupaju Beogradski karavan Sarai 6, grupa putujućih muzičara koja prenosi zvuke iz raznih zemalja i Milica i Nenad hip hip duo, plesni par oštećenog sluha. Program počinje svake večeri u 20.30 h osim u subotu (22h). Jednodnevne ulaznice koštaju 400 dinara, a komplet za ceo festival - 1000 dinara. Prodaja će uskoro krenuti preko Card servicea. Ethno Fusion Fest je prvi put održan 2008, drugo izdanje je bilo prošle godine. Više o festivalu na www.ethnofusionfest.com

Press konferencija u Beogradu povodom predstojećeg 12. WOMEX-a


womex_2012.jpg

Pozivamo Vas na press konferenciju kojom najavljujemo 12. Womex (World Music Expo) koji se ove godine održava u Solunu, po prvi put na Balkanu. Na press konferenciji kojom će biti predstavljen Womex u Beogradu govoriće gradonačelnik Soluna, gospodin Yannis Boutaris, Giorgos Markakis, član Izvršnog odbora WOMEX 2012 (zadužen za Medije i informacije) i Nikos Stefanidis, predsednik “Gaia Live”. Konferencija će biti održana 11. maja 2012. godine  u Domu omladine Beograda, sala Amerikana, od 12 časova.

Sara Gigante,
Udruženje Ring Ring

Međunarodni muzički sajam WOMEX (World Music Expo), najznačajniji dogadjaj u svetu te vrste, će ove godine biti održan u Solunu, od 17. do 21. oktobra 2012. godine. WOMEX smatraju ključnim mestom za susrete sa najstručnijima, žanra u svetu poznatijeg kao world music. Sajam je održan prvi put u Berlinu 1994., i od tada je bio održavan u Briselu, Esenu, Marseju, Stokholmu, Roterdamu, Sevilji, Njukastlu i Kopenhagenu (gde je održavan u poslednje tri godine). Ove godine, po prvi put se WOMEX održava u Jugoistočnoj Evropi, u Solunu, koji je Grčka odabrala da bude grad domaćin. Takodje, po prvi put u istoriji WOMEXa će postojati i specijalna scena, nazvana CLUB GLOBALKAN, koja je platforma i odskočna daska za lokalne kreativne snage i muzičare iz Jugoistočne Evrope. WOMEX 12 Thessaloniki, bilo da su u pitanju profesionalci ili posmatrači, ciljna grupa ili obična publika koja voli muziku, zainteresovani i za lokalne zvuke ali i karakteristike grada domaćina.


Kroz WOMEX 12 hiljada posetilaca će imati priliku da upoznaju grad, a osobito muzičare, umetnike, spomenike, ukuse, lokalno stanovništvo. Ovih 5 dana u oktobru će biti proslava world muzike i kreativnosti, a organizatori očekuju i veliki broj muzičara i učesnika iz regiona.

Ako je WOMEX ključno mesto za prijatelje i profesionalce u world musicu, koji će doći iz celog sveta (očekuje se dolazak preko 3000 ludi koji se na razne načine bave ovim žanrom), onda je Solun ključno mesto za posetioce, idealna destinacija kako za turiste, tako i za kulturne dogadjaje.

2.500 delegata iz 100 zemalja sa svih strana sveta, 300 novinara grčkih i medjunarodnih medija, 300 umetnika, a hiljade posetilaca će imati priliku da upoznaju Solun, grčku muziku i kulturu u okviru WOMEX 12 Thessaloniki.

WOMEX se obraća:
- Profesionalcima iz muzičkog biznisa: umetnicima, menadžerima, producentima, organizatorima koncerata/festivala, agentima, izdavačkim kućama, distributerima, novinarima, institucijama itd.
- Ljubiteljima muzike iz Soluna, Grčke, jugoistočne Evrope, ali i iz celog sveta!
Womex ove godine organizuje “Club Globalkan”, specijalnu scenu u okvirima World Music Expo-a, WOMEX 2012 Thessaloniki, potpuno posvećenu muzici Balkana, na kojoj će se predstaviti umetnici iz Grčke I susednih zemalja jugoistočne Evrope.
Kako WOMEX funkcioniše od samih početaka po sistemu prijave, prvobitni krajnji rok za prijavu je pomeren na 18. maj, do kada profesionalci, muzičari i grupe mogu da se prijave za učešće na ovom skupu i predstave svoj rad mnogobrojnoj medjunarodnoj publici.
“Club Globalkan” je inicijativa grčkih organizatora WOMEX-a i njihovih kolega iz regiona, podržana od Grada Soluna – Uprave za Kulturu i turizam, a organizovana od “Gaia Live”.
Umetnici koje će odabrati žiri “Club Globalkan”, će imati priliku da svoj rad predstave brojnoj publici, sa kojom se ne može uporediti nijedan sličan dogadjaj u žanru world music. Oni će nastupiti pred stručnjacima/profesionalcima, koji zastupaju muzičku industriju, pred menadžerima važnih festivala, klubova, koncertnih dvorana iz celog sveta, pred ljudima iz koncertnih agencija, menadžerima (2011. je oko 700 menadžera bilo na Womexu), izdavačkim kućama, distributerima, novinarima, svima onima koji mogu imati važan uticaj na njihove dalje karijere.
Na press konferenciji će svi moći da čuju iz prve ruke kako se mogu prijaviti za učešće i saznati detalje o ovom svetski važnom muzičkom događjaju u našoj neposrednoj blizini.


eyot.jpg
Eyot
Promotivna fotografija
SASTAV „EYOT” NA BALKANSKOJ TURNEJI
Nakon uspešne serije koncerata u Beogradu, Sofiji, Solunu i Skoplju Eyot nastavlja turneju koncertima u Studentskom Kulturnom Centru u Kragujevcu 14.oktobra i 15.oktobra u Vršcu u organizaciji Kulturnog Centra, te sledi 21. oktobra nastup na festivalu „Вейсэ-Джаз 2011“ u Rusiji u gradu Saransk. Eyot najavljuje i veliki koncert 5. Novembra u Nišu na kojem planira snimanje prvog live izdanja. Prezentacija sastava Eyot: ovde >>

[wmas]
eyot.jpg
Eyot
Promotivna fotografija
SASTAV „EYOT” NA BALKANSKOJ TURNEJI
Prvi deo ovogodišnjih jesenjih nastupa „Eyot” otpočinje koncertom u Beogradu 7. septembra u Kulturnom Centru – Grad na četvrtom izdanju Festivala „Beograd Svetlosti” koja ima za cilj promociju najsvetlijih primera stvaralaštva iz regiona. Nakon Beograda u utorak 13.septembra sledi koncert na šestom izdanju sofijskog radijskog festivala „Аларма Пънк Джаз” u studiju Nacionalnog bugarskog radija a sam nastup „Eyot”-a biće direktno prenošen. Sutradan u sredu 14. septembra nekoliko stotina kilometara južnije, u Solunu u Grčkoj „Eyot” nastupa na manifestaciji Dani Srbije u Solunu u organizaciji Privredne Komore Republike Srbije svojevrsnom primeru spajanja privrede i umetnosti. Za završnicu Balkanske turneje predviđen je koncert u Skoplju 15. septembra. Prezentacija sastava Eyot: ovde >>

[wmas]
mmf_logo.jpg
Logo MMF-a
PRVI MOKROGORSKI MUZIČKI FESTIVAL (MMF)
U Drvengradu, na Mokroj Gori, od 6. do 8. avgusta 2011, pod pokroviteljstvom Emira Kusturice i na inicijativu tima muzičkih pedagoga, biti održan prvi Mokrogorski muzički festival (MMF). Vođeni maksimom velikog američkog pesnika Ezre Paunda da je tradicija lepota koju čuvamo a ne lanac kojim se okivamo, kao glavni cilj prvog izdanja festivala biće skretanje pažnje javnosti na one umetnike koji već decenijama, vođeni samo entuzijazmom i ljubavlju, spasavaju naše kulturno blago od zaborava i čuvaju najređe primere lepote naše tradicije. Učesnici će biti umetnici koji čuvaju naše autentične tradicije, u rasponu od drevne srednjovekovne duhovne muzike do narodnih melodija i igara, ali i oni koji stvaraju inspirisani srpskim muzičkim nasleđem. Prospekt festivala možete preuzeti ovde >>
Prezentacija festivala: www.mmf.rs

[wmas]
boban_fanfare_balkan_brass.jpg
Omot
ALBUM BOBANA I MARKA MARKOVIĆA PRVI NA WMCE LISTI
Na uglednoj Top listi World Music Charts Europe (WMCE) za mesec jul 2011, album „Balkan Brass Battle”, orkestra Bobana & Marka Markovića i rumunskog satava „Fanfare Ciocarlia”, u izdanju renomirane diskografske kuće „Asphalt Tango”, zauzeo je prvo mesto, što je veliki uspeh. Podsećamo da je WMCE osnovan 1991. godine od strane više evropskih „world music” radio-di džejeva, pod pokroviteljstvom EBU (European Broadcasting Union) i danas broji pedesetak uticajnih autora radijskih emisija ovog muzičkog žanra iz 25 evropskih zemalja (među kojima su i Bojan Đorđević-Radio B92 i Ivana Komadina Radio Beograd 2). WMCE je prestiž stekao svojim mesečnim "playlistama", na osnovu kojih se pravi lista 20 najslušanijih albuma širom Evrope u tom mesecu. Ovu listu objavljuju sve EBU radio stanice, "world music" časopisi, izdavači...

[wmas]
del_arno_band_etnofest_2008.jpg
Del Arno Bend
Foto: Edvard Molnar
ROĐENDANSKI KONCERT DEL ARNO BENDA, 24. JUNA
Del Arno Band će u petak 24. 06. 2011. održati koncert na Adi Ciganliji, kod "STOUNHENDŽ"-a, povodom otvaranja letnje sezone, i ujedno proslaviti 25. rođendan benda! Pozivamo vas sve da dođete i da napravimo zajedno pravu letnju reggae žurku!

[D.A.B.]
etnofest_logo_2011.jpg
Program festivala Etnofest, koji se održava 24. i 25. juna na Paliću, na letnjoj pozornici
Festival kultura sveta “Etnofest” je multikulturni projekat koji okuplja umetnike iz raznih krajeva sveta, sa namerom da predstavi njihovo kulturno nasleđe, ali i nove muzičke- i druge umetničke forme koje se razvijaju inspirisane raznovrsnom kulturnom baštinom koja nas okružuje.
Etnofest se održava 24. i 25. juna 2011. godine u predivnom okruženju Letnje pozornice na Paliću, a publika će imati prilike da uživa u muzičkim nastupima, izložbama i dokumentarnim filmovima o kulturama sveta, ali i da uzme učešća u nekoj od brojnih radionica koje se na festivalu tradicionalno organizuju. Koncerte koje svakako preporučujemo na ovogodišnjem festivalu: Baba Zula iz Istanbula (dub/traditional/psychodelic), La Troba Kung Fu iz Barcelone (rumba catalana), Irie FM iz Beograda (reggae/dub), Nifty’s iz Beča (urban klezmer), ali i niz drugih muzičkih nastupa umetnika iz desetak evropskih zemalja.
Prethodne godine su pokazale da je Etnofest pojam bez granica u svetu kulture i razvoja međukulturnog dijaloga. On je i velika kapija koju smo otvorili za sve kulturne, socijalne, emotivne i društvene veze koje se tokom manifestacije razvijaju, a ovo je otvoren poziv za uživanje u početku još jednog Palićkog leta.
Sve o festivalu na internet stranici: www.etnofest.org
Iako je organizatorim teže nego ikad, shvatili smo da je publici verovatno još teže.
I zato, Ulaz je besplatan! – za sve događaje u okviru festivala.

ETNOFEST
Promo koncert - 18. jun 2011. -  Letnja pozornica Palić, scena Talia - 21h
NAKED - Beograd
CABARET MEDRANO – Budimpešta

ETNOFEST 2011 - Program festivala

Ponedeljak, 20. jun
Art bioskop Aleksandar Lifka, Subotica – 19h
Izbor dokumentarnih fimova o kulturama sveta 21. Mediawave festivala iz Mađarske (90')

Utorak, 21. jun
Art bioskop Aleksandar Lifka, Subotica – 19h

Izbor dokumentarnih fimova o kulturama sveta 21. Mediawave festivala iz Mađarske (90')
Kafe-galerija Baš kuća, Subotica – 21h
„Dernek na grani“ Izložba fotografija subotičkih autora

Petak – 24. jun 2011.
Letnja pozornica Palić

20:30 - JeuNS, Novi Sad (afro-pop)
21:30 - La Troba Kung-Fú, Barcelona (rumba-catalana / cumbia / dub / latin)
23:00 - IrieFM, Beograd (reggae)
01:00 - Ital-Vision Soundsystem, Beograd (reggae / dub)

Subota – 25. jun 2011.
Letnja pozornica Palić

20:30 – Paniks duo, Subotica (acoustic / balkan roots)
21:00 – Karoliina Kantelinen, Helsinki (acapela / acoustic / traditional / roots)
21:45 - NIfty's, Beč (urban klezmer)
23:30 - BaBa ZuLa, Istanbul (traditional / dub / psychodelic / electronica)
01:00 - Hendrigz & John Nylon, Senta (original szoba DJs / experimental / oriental / turkish 70ies)

24 – 26. jun 2011.
ZOO vrt Palić

Fotografska radionica
Erve Letenur, Francuska
Peter Petendi Sabo, Mađarska
Gana Kazanova, Ukrajina
Molnar Edvard, Subotica
levante_guitar_duo.jpg
Levante Guitar Duo
Foto: Promo Levante Guitar Duo
PROMOCIJA NOVOG ALBUMA LEVANTE GUITAR DUA, 14. JUNA U SVEČANOJ SALI INSTITUTA SERVANTES
Guitar Art Festival & Levante Guitar Duo uz podršku Instituta Servantes pozivaju Vas na promociju CD-a „Levantine Journey“ (Muzika Vojislava Ivanovića) koja će se održati u utorak, 14. juna 2011. godine u svečanoj sali Instituta Servantes (Čika Ljubina 19, Beograd) sa početkom u 19h. Prisutnima će se na promociji obratiti direktor Instituta Servantes gospodin Antonio Lazaro Gozalo, izvođači: Vojislav Ivanović i Aleksandra Lazarević, muzikolog mr Aleksandra Paladin, producent Boško Radojković, a program će voditi Ana Veskov. Gostima će biti poklonjen primerak CD-a, a celokupan događaj biće upriličen kratkim nastupom Levante Guitar Dua.

[V. I.]
vrooom.jpg
Vrooom
Foto: Digimedia promo

vrooom_7.jpg
Vrooom
Foto: Digimedia promo

vrooom_u_parizu.jpg
Vrooom sa nastupa u Cabaret Sauvage u Parizu
Foto: KC Srbije u Parizu
NAJAVA KONCERTNIH AKTIVNOSTI SASTAVA VROOOM TOKOM MAJA I JUNA 2011.
Vrooom će u nedelju, 29. maja, od 21h nastupiti na festivalu Mikser (silosi Žitomlina, donji Dorćol, Beograd) i tom prilikom će odsvirati nekoliko pesama kultnog sastava Šarlo akrobata, s obzirom da festival u okviru muzičkog programa obeležava 20 godina od raspada SFRJ i 30 godina od „vrhunca jugoslovenskog Novog talasa“ za koji je uzeta 1981. godina.
Nakon toga, Vrooom će 4. juna nastupiti u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu (Kapetan Mišina 6a). U prvom delu koncerta Jelena Bogavac i Marko Grubić iz Vroooma će izvesti performans "Autodiktat". "Autodiktat" je poetsko-muzicko delo pesnikinje (pozorišne rediteljke, dramaturškinje i spisateljice) Jelene Bogavac i kompozitora Marka Grubića. Jelena Bogavac će govoriti poeziju iz ciklusa “Smrt srca ptica” uz instrumentalnu izvedbu Marka Grubića, koji interpretira svoje, za ovu priliku komponovane i aranžirane kompozicije. U "Autodiktatu" muzika nije samo kulisa/pratnja recitovanja, već su poezija i muzika dva toka objedinjena istim vremenom i stilom u delu koje je u potpunosti režirano i estetski zaokruženo bez improvizacije kao metoda. Pojedine pesme prati video rad kao treća linija ili kohezivni element u okviru istog principa. Nakon performansa, koji će trajati oko 30 min, nastupiće Vrooom koji će održati 45-ominutni koncert.
Vrooom će 25. juna nastupiti u Kragujevcu u bašti Studentskog kulturnog centra, a takođe i na predstojećem festivalu Exit, 10. jula na Exit Live Stageu.
Bend će uskoro objaviti novi album za Exit online etiketu.
Takođe, u utorak (24. maja) je u pozorištu Atelje 212 održana promocija CD-a sa muzikom iz hit predstave "Kosa" u kojoj dobro poznate kompozicije Galta Macdermota Vrooom uživo izvodi zajedno sa glumcima, a u aranžmanima Marka Grubića.
Grupa Vrooom radi u sastavu: Vanja Vukotić (glas), Marko Grubić (bas, sampler), Aljoša Varga (fretless bas), Nenad Knežević (harmonika, truba) i Branislav Potić (bubnjevi).
ethno_fusion_fest_logo.jpg NAJAVA FESTIVALA: ETHNO FUSION FEST 2011
Ethno Fusion Fest promoviše muziku manjina s područja Balkana i južnog Mediterana kao i saradnju među muzičarima koji potiču iz različitih kultura. Istraživanje bogate kulturne sinteze koja postoji medju muzikama regiona, moderna muzička kreativnost inspirisana tradicionalnom muzikom, spoj kulture i mašte. Ovogodišnje izdanje festivala održava se u Dvorištu beogradske sinagoge, Maršala Birjuzova 19, od
12. do 21. juna.
Svi koncerti počinju u 20:00 časova osim u petak 17. juna od 18:30 časova i u subotu 18. juna od 21:30. U slučaju lošeg vremena koncerti će biti održani u sali Jevrejske Opštine Beograd u ulici Kralja Petra 71a.
Informacije i rezervacije: 062/ 262 – 797 i 011/ 262 – 42 – 89 E-mail: ethnofusionfest@gmail.com
Više o festivalu na adresi: www.ethnofusionfest.com

[EFF]
nisville-baner-2011.jpg
Logo ovogodišnjeg festivala „Nišville”
„RIVER” I „KRISTINA” STAGE NA „NIŠVILU” 2011.
Ovogodišnji Nišville jazz festival planira programe na dva nova stejdža. Ukoliko budu obezbeđena dodatna finansijska sredstva, od 10. do 13. avgusta u amfiteatru na keju, kod spomenika Šabanu Bajramoviću nastupiće 16 jazz i world music sastava iz Srbije ali i iz cele Evrope – u programu koji će biti hommageŠabanu Bajramoviću, jer će svaka grupa izvesti obradu bar jedne kompoziciju kralja romske muzike. Ta bina čiji je radni naziv, shodno tradicionalnim romskim ritualima - „River stage“, po ideji organizatora trebalo bi da bude postavljena na samoj reci Nišavi, a publika bi program pratila kako sa stepeništa na keju uz samu reku tako i sa tribina amfiteatra ispod spomenika kralju romske muzike.
Druga bina je Piano stage koji za sada ima radni naziv „Kristina stage“ (asocijacija na antologisjku sekvencu pijanističkog nastupa Seke Sablić u filmu „Maratonci trče počasni krug“) – performans projekcijeostvarenja iz doba nemog filma koji će biti praćeni nastupima  mladih pijanista koji će na licu mesta improvizovati muziku na zadati film. Platno, projektori i pijanistički podijum biće locirani u neposrednoj blizini Planinarskog doma u Tvrđavi.
Ovi programi će biti besplatni za publiku, a spisak učesnika biće objavljen  nakon preslušavanja pristiglih materijala. Zainteresovani učesnici treba da posalju svoje podatke i linkove sa audio i/ili video snimcima  – na mail: booking@nisville.com.
Inače, glavni program Nišvilla 2011 održaće se od 11. do 14 avgusta.
Više o festivalu na adresi: www.nisville.com

[Nišville]
vlada_maricic_dom_sindikata_2011_2.jpg
Vlada Maričić
Foto: Ivan Grlić
PROMOTIVNI KONCERT VLADE MARIČIĆA
U četvrtak, 12. maja 2011, sa početkom u 20h, odrzaće se veliki promotivni koncert u sali Doma sindikata sa početkom u 20h, u sklopu promocije novog albuma Vlade Maričića „Ulice Balkana”. Pored orkestra Vlade Maričića (Art Strings gudači, Bata Božanic, Petar Radmilović, Lazaro Del Toro, Goran Potić, Ljuba Paunić, Vlada Gagić), nastupiće i specijalni gosti: Teodosi Spasov (Bugarska), Bilja Krstić i Bora Dugić.

[wmas]
naked
Naked
Foto: Vladimir Miloradović

naked_get_naked.jpg
Omot novog albuma „get Naked”
OBJAVLJEN JE NOVI ALBUM SASTAVA „NAKED”
Šestog maja ove godine izašao je drugi po redu album beogradskog sastava „Naked”. Album nosi naziv „get Naked” i sadrži jedanaest autorskih kompozicija. Objavljen je pod etiketom mađarskog „Narrator records”-a. Na dan objavljivanja, bend je imamo koncertnu promociju u Budimpešti, i tom prilikom je snimljen i živi DVD album koji će biti publikovan kao promotivno izdanje. Ovo nije bio prvi nastup Naked-a pred mađarskom publikom, i već se napravila baza fanova koja poštuje rad benda i dolazi na koncerte.

Album se pojavio na cd-u, ali se može kupiti i u elektronskoj formi na adresi „Narrator records”-a.
Koncertom u Budimpešti počela je „get Naked tour 2011” u toku koje će bend odsvirati dosta festivala u inostranstvu i tako na pravi način promovisati kulturu i muziku koja dolazi sa Balkana i Srbije, bez ikakve pomoći države. Koncertna promocija u Beogradu je zakazana za 12. juni 2011. na „Organic Live Festu” na Topčideru.

[wmas]
srdjan_asanovic.jpg
Срђан Асановић
ОБЈАВЉЕН ЈЕ АУДИО CD СРЂАНА АСАНОВИЋА
У издању Студентског културног центра из Новог Сада, почетком фебруара је објављен компакт диск етномузиколога и интерпретатора традиционалне музике Срђана Асановића, насловљен „Нишну се звезда низ ведро небо”, са српским стародревним песмама.
Диск можете набавити следећи овај линк >>
У рецензији овог вредног аудио издања коју потписује народни певач Светлана Стевић Вукосављевић, између осталог стоји:
„Старинска србска песма је велика чуварка рода и корена нашег и Узвишена Путања србска кроз време, коју су нам преци оставили у наслеђе.
Бескрајна је моја радост данас, што се појавио један млади, даровити чувар, етномузиколог, Срђан М. Асановић и ставио свој предивни, снажни глас у службу Предачке песме.
Радујем се што ће Срђан знати да се стара о србској песми од Искони и што ће ту миленијумску Љубав Старе Србије верно моћи да пренесе млађем покољењу”.

[wmas]
papa_nick
Papa Nick
Foto: Oliver Đorđević
LISTEN TO AFRICA live!!!
K.C. GRAD, četvrtak 3. februar 2011. u 22h
ulaz: 300 din.
*SPECIAL BIRTHDAY EDITION*
IGOR VINCETIĆ poziva:
EKENE CELESTINE OLISA (NIGERIJA)
PAPA NICK
HORNSMAN COYOTE
BRANKO TRIJIĆ
MIROSLAV TOVIRAC
SRĐAN DUNKIĆ JOHNNY
VLADIMIR KRKLJUŠ
+ GOSTI !

[wmas]
boris_kovac_2_nisville_2007.jpg
Boris Kovač
Foto: Miloš Stojanović-Šime
Promocija novog albuma Borisa Kovača „Chamber Music”. Novi album album Borisa Kovača „Chamber Music” istovremeno je objavljen u Rusiji, SAD i Srbiji i doživeo je odlične kritike. Za koncertnu promociju ovog albuma u Novom Sadu (Sinagoga, 22. 01. 2011.) i Beogradu (Kolarac, 25. 01. 2011.), Kovač je okupio sastav od 15 muzičara koji čine gudački kvartet TAJJ, New Ritual Group i prijatelji.

[wmas]
jazzycolors_logo.jpg
Reklamni plakat  festivala
Završeno je osmo izdanje džez festivala stranih kulturnih centara u Parizu - Jazzycolors
Nastupom beogradskog sastava Menson Benson Sextet, u subotu 27. Novembra 2010., Završeno je osmo izdanje džez festivala stranih kulturnih centara u Parizu - Jazzycolors.
Menson Benson Sextetu je pripala čast da koncertom u velikoj sali Gete Instituta u Parizu, svečano zatvori ovogodišnji Jazzycolors. Pred punom salom i publikom koja je oduševljeno pozdravljala svaku kompoziciju, Menson Benson Sekstet je svojim energičnim i ubedljivim nastupom dokazao da je jedan od vodećih srpskih jazz sastava pred kojim je velika budućnost. Pobravši mnogobrojne pozitivne kritike, kako publike tako i prisutnih novinara, Menson Benson Sekstet, predvodjen saksofonistom i kompozitorom, harizmatičnim Dušanom Petrovićem,najavio je i nove projekte, saradnju sa francuskim jazz muzičarima kao i pripreme za snimanje novog albuma.
«Prvi put nastupamo u Francuskoj. Primljeni smo fantastično i nismo očekivali da ćemo uspeti da baš tako zapalimo publiku, obzirom da je sala u kojoj smo svirali više za konferencije i za koncerte klasične muzike. Uspeli smo ipak da prenesemo energiju i uverili sve prisutne da naša zemlja ima moćnu muzičku scenu i da ima i te kako šta da pokaže i da se ravnopravno predstavlja na velikim svetskim festivalima.» rekao je perkusionista grupe Fedja Frankiln. Do sada su na ovom festivalu nastupali: Miloš Mike Krstić, Vlada Maričić, Vasil Hadžimanov Band, Lidija Filipović, grupa Naked, Petar Gojković kao i nedavno preminuli kompozitor i pijanista Miloš Petrović koji je 2007. Godine imao izuzetno zapažen nastup sa beogradskom grupom Vrooom.
Jazzycolors je festival stranih kulturnih centara koji se, svakog novembra, od 2003.godine tradicionalno održava u Parizu. Cilj festivala je da se u toku dve nedelje, francuskoj publici predstave najbolji jazz muzičari zemalja učesnica. Koncerti su organizovani u samim Kulturnim centrima tako da se na taj način skreće pažnja i na njihove redovne mesečne i godišnje aktivnosti. Jedan od principa je i da grupe ne nastupaju u svojim matičnim centrima već da se umetnici razmenjuju pa je tako ove godine naša grupa nastupila u Gete Institutu dok su u Kulturnom centru Srbije održani koncerti grupa iz Turske, Koreje i Slovačke. Ove godine, na festivalu je učestvovalo 16 zemalja a veoma zapažen nastup imao je i «kum» festivala, pijanista Bojan Zulfikarpašić, koji je i otvorio manifstaciju 11. Novembra, nastupivši u duetu sa poznatim srpskim gitaristom Nenadom Gajinom. Za koordinaciju i realizaciju festivala, zadužen je Vladimir Marinković iz Kulturnog centra Srbije u Parizu.
Gostovanje naših muzičara realizovano je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.
[wmas]
boris_kovac_plakat.jpg
Reklamni plakat 
KONCERT - Boris Kovač , Petak 3. 12. 2010. 20 sati Velika sala FUN Ulaz slobodan!
Posleistorijsko muzičko putovanje kroz jugoistočnu Evropu.
Koncert u dva dela sa pauzom.
Reč je o programu koji predstavlja presek odabranih dela Borisa Kovača, izvesnu retrospektivu njegove dosadašnje karijere koja uključuje i izbor najnovijih radova. Muzički jezik, kojim se izražava ovaj vojvođanski kompozitor visokog medjunarodnog renomea , izmiče svim aktuelnim stereotipovima, u njemu se spajaju postmoderni idiom savremene kamer...ne muzike sa iskustvima savremenog jazz-a i world music-a, sa jakim primesama tradicionalne muzike jugoistočne Evrope i Mediterana. Primereno tome u izvođenju njegove kamerne muzike učestvuju kako izvođači klasične i savremene muzike tako i oni koji pripadaju više jazz ili etničkom muzičkom izrazu.
Stilski muzički sinkretizam ovog autora jedinstvena je pojava na ovim prostorima.
NEW RITUAL GROUP: Aleksandra Krčmar-violina, Svetlana Spajić- glas, Boris Kovač - sopran i alt saksofon, bas klarinet, Slobodanka Stević – klavir, Siniša Mazalica – kontrabas, Lav Kovač – udaraljke.
Program organizuju Studentski kulturni centar Niš i Odbor za građansku inicijativu u saradnji sa Fakultetom umetnosti Niš, a u okviru projekta ''Zlatni rudnik''. Projekat ''Zlatni rudnik'' finansijski podržava Švajcarski program za kulturu i SDC.

[wmas]
ivana_tasic_mostar.jpg
Ivana Tasić
Foto izvor: fRoots #293
U sredu, 18. avgusta, počinje manifestacija “Stari dani” koja se održava u Vranju do 22. avgusta.
Muzički program manifestacije biće održan na platou pored Doma kulture u Vranju od četvrtka, 19. avgusta, do nedelje, 22. avgusta.  

Četvrtak, 19. avgust - “Merak veče” 20.00h
- Orkestar Vlade Panovića
- Branimir Stošić - Kace
- Ivana Tasić
- Čeda Marković
21.30h - Zvonko Bogdan i tamburaši
Petak, 20. avgust – “Magična truba”
20.00h - Ferus Mustafov
21.30h - Marko i Boban Marković
23.30h - Kal
Subota, 21. avgust – “Novo vreme”
20.00h - Jolly Jumper
21.00h - Partibrejkers
23.00h - Vrooom
00.00h - DJ Flip
Nedelja, 22. avgust – “Stari dani”
20.00h - Nino Veličkovski
21.00h - Sanja Ilić i Balkanika

Ulaz na sve koncerte je besplatan. U okviru pratećeg programa koji se održava od srede, 18. avgusta, do nedelje, 22. avgusta, biće održane izložbe, performansi, književne večeri, video-instalacije, revija dokumentarnog filma i književni salon.

[wmas]
euromed-2010-logo.gif
Logo ovogodišnjeg festivala
Treći EuroMed, od 9. do 11. juna u Beogradu
Internacionalni projekat EuroMed Music Festival III održaće se u Akademiji 28, ul. Nemanjina 28, u Beogradu, od srede 9. juna do 11. juna 2010. Više o učesnicima na adresi: www.multikultivator.org.rs/EuroMed/euromed.html   

[wmas]
svetlana_spajic_grupa.jpg
Pjevačka družina Svetlane Spajić
Foto: Promo Svetlana Spajić
Festival "Ring Ring" u Beogradu od 12. do 18. maja 2010.
Ovogodišnje izdanje "Ring Ring" festivala biće održano od 12. do 18. maja u kulturnom centru "Reks" i sali Kolarčeve zadužbine, a nastupiće između ostalih austrijska violinistkinja Mia Zebelka, šabački harmonikaš Branko Džinović, kineska muzičaka Ksu Fengksija, holandska grupa "The Ex" i drugi.
Austrijska violinistkinja Mia Zabelka godinama ispituje nove teritorije koje se mogu otkriti sviranjem violine. Osnivač "klang.haus" centra za zvuk i interdisciplinarnu umetnost, Zabelka je i sama organizator festivala koji se događa čak četiri puta godišnje, a u svojim improvizacijama i istraživanjima nastupala je sa muzičarima kao što su Lukas Ligeti, Džon Zorn, Dalek ili Lidija Lanč. Na Ring Ring dolazi sa svojim novoosnovanim triom, u kome bubnjeve svira češki perkusionista Pavel Fajt.
Branko Džinović, šabački harmonikaš koji je svojim sviranjem pokorio Austriju, trijumfovao sa dvadeset godina na svetskom kupu u Londonu i u svom repertoaru ima kompozicije nekih od najvažnijih savremenih kompozitora prikazaće se beogradskoj publici kroz nastup u kome će se između ostalih čuti muzika Džona Zorna i Tošija Hosokave, a društvo će mu praviti  Beograđanin Lukatoyboy.
Kineska pevačica i multiinstrumentalistkinja Ksu Fengksija u duetu sa iskusnim švajcarskim perkusionistom Lukasom Niglijem, čiji će nastup spojiti tradicionalnu kinesku muziku, mongolsko grleno pevanje, džez i slobodnu improvizaciju sa zvučnom poezijom.
Klasični holandski anarho-pank bend "The Ex" je kroz svoju karijeru promenio mnogo muzičkih identiteta, sarađujući sa muzičarima kao što su Tom Kora, Han Benink, "Sonic Youth", "Instant Composers Pool" ili Hamid Drejk, simajući albume sa Stivom Albinijem i radeći na filmu.
Korzikanski vokalni sastav A Filetta takođe će po prvi put pred beogradskom publikom prikazati svoju interpretaciju tradicionalnog višeglasnog pevanja ali i svoju strast ka inoviranju i osvežavanju te tradicije.
Na festivalu će još nastupiti  češka violinistkinja Iva Bitova, grupe "Exploding Customer", "Transmit", "The Rempis Percussion Quartet" "Huun Huur Tu, Svetlana Spajić.

PROGRAM:

12/5, KC Rex, cena karte 600 din
Branko Džinović feat. Lukatoyboy (Srb)
Iva Bittova (Cz)

13/5, KC Rex, cena karte 600 din
Angles (Swe/N)
The Ex (Nl)

14/5, KC Rex, cena karte 500 din
Mia Zabelka Trio (A/Cz/D)
[project] Transmit (Aus/Nl)

15/5, KC Rex, cena karte 500 din
Xu Fengxia/Lucas Niggli (China/CH)
Rempis Percussion Quartet (USA/N)

16/5, Kolarac, cena karte 1,000 din
Huun Huur Tu (Tuva)
A Filetta (F)

18/5, KC Rex, cena karte 250 din
Pjevačka družina Svetlane Spajić (Srb)

12-15/5, KC Rex
Blind Tape Quartets

[www.blic.rs]
balkanske_zice.jpg
Trio Balkanske žice
Foto: Promo materijal sastava
Trio Balkanske žice u Kolarcu, 12. maja
U sredu, 12. maja u 20h, u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu biće održan koncert gitarskog porodičnog sastava Trio Balkanske žice u organizaciji Guitar Art Festivala.

[wmas]
trkulja_etnofest_2008.jpg
Slobodan Trkulja
Foto: Edvard Molnar
Koncerti Slobodana Trkulje i Franca fon Čosija u Beogradu i Novom Sadu u januaru
Slobodan Trkulja i nemački pijanista Franco fon Čosije održaće 18. januara 2010. u Pozorištu na Terazijama koncert pod nazivom „Muzika za dvoje”. Koncert će predstavljati kombinaciju džeza, klasične muzike i tradicije.
Isti koncert biće održan i 29. januara 2010. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.
[wmas]
bitef_pozivnica

Koncert sastava Gyass BAND i Kal u okviru Roma.music@decade.rs, Beograd, 27. XII 2009.
U nedelju, 27. decembra 2009. godine u BITEF teatru, sa početkom u 21 čas, biti održan koncert Roma.music@decade.rs, u organizaciji Interdisciplinarnog Društva Etnomuzikologa – IDEm, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Beograda i SOKOJ-a. U okviru ciklusa Muzika Govori Različitim Jezicima koji je posvećen muzici manjinskih zajednica u Srbiji, na koncertu Roma.music@decade.rs predstaviće se Gyass BAND i Kal, sastavi koji neguju zvuk inspirisan romskom muzikom u susretu post-tradicionalnog i popularnog. Ovim koncertnom IDEm se priključuje obeležavanju Dekade Roma u svetu. Subotički Gyass BAND je na domaćoj world music sceni aktivan od 2004. godine. Svoj izraz gradi na spajanju džez improvizacija sa elementima romske muzike Balkana. Nastupaju u sastavu: Robert Lakatoš, violina, Michael Kurina, cimbalo i gitara, Ferenc Kurina, kontrabas, Janoš Kurina, klavir, Robert Ambruš, bubnjevi i Ramid Toplica, konge. Kao vokalni solista Gyass BAND-a predstaviće se Olah Vince, umetnik čije su interpretacije snažno utemeljene u specifičnoj revitalizaciji kulturnog i muzičkog nasleđa Roma. Grupa Kal iz Beograda od 1996. godine izvodi novu romsku muziku inspirisanu tradicionalnim melodijama, a danas ima veoma uspešnu internacionalnu karijeru. Priključujući bogatstvu romske muzičke baštine svoju sopstvenu viziju savremene muzike, Kal je stvorio jedinstven i prepoznatljiv zvuk. Članovi grupe Kal su Dragan Ristić, gitara i vokal, Vladan Petrović, violina, Radovan Petrović, harmonika, Goran Savić, bubnjevi, Jovica Marić, harmonika, Aleksandar Cvejić, bas.
Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici BITEF Teatra po ceni od 500 dinara.
[IDEm]
ornamentika.gif

Концерт српске традиционалне музике 14. јануара 2010. у Новом Саду
Музичка омладина Новог Сада позива вас на велики концерт из Циклуса „Божићно-новогодишњи концерти” који ће бити одржан у четвртак, 14. јануара 2010. године у Синагоги у Новом Саду са почетком у 20 h.
Учесници: Светлана СТЕВИЋ ВУКОСАВЉЕВИЋ (Београд), Срђан АСАНОВИЋ (Нови Сад), Женска певачка група МОБА (Београд), Женска певачка група средње музичке школе МОКРАЊАЦ (Београд), Максим МУДРИНИЋ, велике војвођанске гајде (Сивац), Стојан СТЕВАНОВИЋ, аерофони српски традиционални инструменти (Клиновац), Мушка певачка група СРПСКА АРХАИКА (Београд)
[S. A.]
kal_radio_romanista.jpg
Radio Romanista
Omot
Objavljena je Top 150 lista World Music Charts Europe za 2009. godinu
Na nedavno objavljenoj uglednoj Top 150 lista World Music Charts Europe za 2009. godinu najbolje plasiran album  iz Srbije je „Radio Romanista” sastava Kal u izdanju Asphalt Tango Records-a. Album „Devla” (Piranha) Orkestra Bobana i Marka Markovića, zauzeo je 70. mesto, dok je album „Preko reke” (PGP RTS), sastava Vrelo, na 76. mestu. Udruženje „World Music Charts Europe” je osnovalo 1991. godine više evropskih world music radio-di džejeva, pod pokroviteljstvom EBU (European Broadcasting Union) i danas broji pedesetak uticajnih autora radijskih emisija ovog muzičkog žanra iz 25 evropskih zemalja (među kojima su i Bojan Đorđević-Radio B92 i Ivana Komadina Radio Beograd 2).
[wmas]
naked.jpg
Naked
Foto: promo Naked
Održan je festival Jazzycolors 2009. u Parizu
U Kulturnom centru Srbije u Parizu, u petak 27. novembra 2009, svečano je zatvoren sedmi međunarodni džez festival stranih kulturnih Centara," Jazzycolors". Festival je nastao 2003. godine na inicijativu češkog kulturnog Centra u Parizu sa ciljem da predstavi savremenu džez scenu zemalja učesnica kao i da doprinosi međusobnoj saradnji nacionalnih Kulturnih Instituta i Centara u Parizu kojih ima ukupno 46. Svi koncerti festivala održavaju se u salama Kulturnih centara tako da se kroz razmenu umetnika koji na njemu učestvuju, praktično razmenjuje i publika i to je idealna prilika da Centri predstave svoj mesečni i godišnji repertoar. Kulturni centar Srbije u Parizu je jedan od osnivača festivala „Jazzycolors” a od pre dve godine je zadužen i za izvršnu produkciju i koordinaciju celog festivala. Ovogodišnji predstavnik Srbije na festivalu bila je beogradska grupa „Naked” i ona je odabrana od strane umetničkog Saveta festivala koji sačinjavaju Daniel Humair (Danijel Imer) jedan od najvećih francuskih džez bubnjara i Bojan Zulfikarpašić, koji je već godinama u vrhu evropske i svetske džez scene i jedan je od najpoznatijih džez muzičara mlađe generacije našeg porekla. Čast da zatvori manifestaciju, pripala je grupi „Naked” koja je svojim skoro dvočasovnim koncertom i neverovatnom energijom oduševila sve prisutne i u prepunoj sali KC Srbije na najbolji mogući način predstavila Srbiju i njen Kulturni centar. Zatvaranju festivala prisustvovale su brojne diplomate, direktori kulturnih Centara, predstavnici francuskog Ministarstva kulture, novinari i kritičari kao i brojna redovna publika KC Srbije. Tokom ove manifestacije, održana su četiri koncerta u sali KC Srbije (tri koncerta su bila premeštena u druge Centre zbog dana žalosti proglašenih povodom smrti Njegove Svetosti Patrijarha Pavla) i to umetnika iz Turske, Mađarske, Japana i Srbije. Cilj manifestacije je u potpunosti ostvaren jer je pored predstavljanja naših muzičara i savremene srpske džez scene, potvrđena odlična saradnja sa ostalim stranim kulturnim Centrima u Parizu kao i sa francuskim institucijama i medijima a značajno je skrenuta pažnja na redovne programe i aktivnosti KC Srbije i to publici koja ne poznaje dovoljno kulturne i turističke potencijale Republike Srbije. Povećan je broj upisanih na mailing listu KC a veliko interesovanje je vladalo za turističke brošure i dokumentaciju kao i za mogućnosti kulturne razmene sa Srbijom. Učešće grupe „Naked” i organizaciju festivala pomoglo je Ministarstvo Kulture Republike Srbije.
[V. M.]
interzone_10.jpg
Logo festivala Interzone #10
Festival Interzone - Odbrojavanje 2009
Odbrojavanje INTERZONE čine: koncerti, distribucija INTERZONE paketa, tribina, izložbe, multimedijalne prezentacije prethodnih izdanja Festivala, video filmovi i dr.
Odbrojavanje će trajati do 16. decembra 2009.
INTERZONE je ugostio muzičare sa skoro svih kontinenata. U dosadašnjem predstavljanju učestvovalo je 103 programa iz 33 zemlje: i to gotovo iz svih evropskih, dok je sa drugih kontinenata muziciralo više učesnika iz Malija, Senegala, Australije, Kube, Amerike, Kanade, Brazila, Indije i Japana.
Na festivalu se do sada publici predstavilo 247 umetnika/ca od kojih je 74 umetnice.
Publika je imala prilike da sluša izvođenje muzike na 64 različita instrumenta, od najtipičnijih za naše podneblje poput gitare, violine, harmonike i bubnjeva, pa sve do tradicionalnih instrumenata sa drugih kontinenata , manje poznatih, kao što su: ngoni, mbira, kaval, čarango, didžiridu, đembe, indijska tabla, diva, bon i novije kreiranih : citrafon, tablofon i još mnoge druge.
Od 2007. Festival je imao tendenciju da promoviše umetnice i time doprinese procesima rodne ravnopravnosti. Jedan od važnih aspekata je bio odnos novih tehnologija i njihovo korišćenje u muzici od strane žena.
Kako bi se što bolje osetio i razumeo fenomen muzike, Festival je uveo i teorijski diskurs o muzici, tako da je publika mogla da čuje i predavanja ili učestvuje u radionicama prezentovanih ili vođenih od strane eminentnih umetnika/ca i teoretičara/ki.
Jedan od presudnih razloga što se INTERZONE privodi svom kraju jeste odnos Grada i Pokrajine prema samom Festivalu, a koji se ogleda u smanjenoj i neadekvatnoj finansijskoj podršci, kašnjenju uplate sredstava, te odsustvu komunikacije ili neadekvatnoj komunikaciji sa predstavnicima gradskih i pokrajinskih vlasti zaduženih za kulturu. Nepostojanje strategije razvoja kulture, prioriteta u kulturi i svega onoga što je prouzrokovalo da se Festival INTERZONE privede svom kraju.
[Interzone]
irina_karamarkovic_band.jpg
Irina Karamarković band
Foto: Andrea Schlemmer
Promocija novog CD-a Irina Karamarković benda
Promocija novog CD-a “Songs from Kosovo” Irina Karamarković Benda (Irina Karamarković - vokal, Stefan Heckel – klavir, Wolfram Derschmidt – kontrabas & Viktor Palic – bubanj) biće održana u ponedeljak, 16. novembra 2009. na Austrian Soundcheck Jazz Festivalu u Gracu (Orpheum).
Očekujemo dolazak ovih sjajnih umetnika i promociju novog materijala u Srbiji.
[I. K.]
vasil_hadzimanov.jpg
Vasil Hadžimanov
Foto: promo VHB
Koncert VHB u Beogradu
Vasil Hadžimanov bend održaće promotivni koncert u Domu omladine u Beogradu, u nedelju, 15. novembra 2009. godine, sa početkom u 20 h
[wmas]
opera.jpg
Opera Le Temps des Gitans 
Foto: Dragan Teodorović Zeko
Izložba fotografija „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra” u Parizu
U subotu 7. novembra 2009. godine, u Kulturnom centru Srbije u Parizu, sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba fotografija „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra”. Izložba je delo Dragana Zeke Teodorovića koji godinama prati „No Smoking Orchestra” na njihovim svetskim turnejama i zvanični je fotograf grupe od njenog nastanka. Pored fotografija sa turneja, biće izložene i fotografije iz pank opere „Dom za vešanje” („Le Temps des Gitans”) koju je režirao Emir Kusturica i koja je sa velikim uspehom izvodjena širom Evrope tokom 2008. i 2009. godine a u kojoj muziku uživo izvodi „No Smoking Orchestra”. Izložba je organizovana povodom desetogodišnjice postojanja i rada grupe i svojevrsna je najava njihovog velikog koncerta 19. decembra u sali Zenit u Parizu. Izložbu otvara ambasador Republike Srbije u Parizu, dr. Dušan T. Bataković. Realizaciju je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Više: www.ccserbie.com
[Kulturni centar Srbije u Parizu]
vrooom_2009.jpg
Vrooom
Foto: Vrooom promo
Najava buduće turneje grupe Vrooom u regionu

Jedna od najznačajnijih grupa savremene electro-rock orijentacije koja objedinjuje specifičnu kabaretsku muziku, melodije Balkana i savremene ritmove (techno, drum'n'bass, trip hop...), održaće do kraja 2009. godine više koncerata u Srbiji, regionu i Evropi. Vrooom na turneji promoviše novi, peti po redu album, koji će biti objavljen u decembru mesecu. Spisak zakazanih koncerata nije konačan.
22.10. - Ljubljana (Sub Sub)
23.10. - Škofja Loka (Rdeča ostriga)
24.10. - Nova Gorica (Kulturni centar Mostovna)
31.10. - Niš (Feedback)
10.11. - Belfort (Francuska) – La Poudriere
21.11. - Sombor (Cafe de Sol)
26.11. - Pančevo (Coupe)
27.11. - Požarevac (Centar za kulturu)
28.11. - Vršac (Dom omladine)
05.12. - Beograd (Dom omladine)
09.12. - Sarajevo (City pub)
18. i 19.12. - Novi Sad – CK13
Nakon četvorogodišnje diskografske pauze, grupa Vrooom u saradnji sa producentskom kućom Digimedia, objavljuje novi album (radnog naziva INPUT) na kom svoj jedinstven muzički izraz sinteze naizgled suprotstavljenih žanrova, koncepata i fenomena odvodi (bar) korak dalje kroz interesantan zvuk energičnih plesnih electro ritmova i toplu boju akustičnih instrumenata.
“Bogato i vrlo specifično iskustvo nastupa na najrazličitijim mestima Evrope, komponovanja za predstave i performanse, saradnja sa brojnim umetnicima, doneli su nam zrelost koja je omogućila do sada najslobodniji pristup kreiranju albuma. Dosledni promeni kao principu, izdanje ćemo promovisati koncertima u novom zvuku i postavi (Tamara Kojić - glas; Nemanja Knežević - harmonika, truba, glas; Marko Grubić - bas; Aljoša Varga - fretless bas i Branislav Potić - bubnjevi). Do kraja godine održaćemo 20 koncerata širom ex-Yu teritorije (uz jedan u Francuskoj), da bismo 2010. svirali na većim festivalima u širem regionu i ostvarili saradnju sa nekoliko evropskih muzičko-scenskih produkcija”, izjavio je Marko Grubić.
[Digimedia]
teofilovici_5.jpg
Teofilovići
Foto: N. Babić
Najava budućih koncerata braće Teofilović u Kanadi

Montreal:
Nedelja, 6. septembar 2009, 12:00 h
Holy Trinity Church
349 Melville Avenue
Westmount, Quebec H322J7
Otava:
Subota i nedelja, 12. i 13. septembar 2009, 19:30 h
Library and Archives Canada
395 Wellington st.
Ottawa, ON K1A ON4
Za sve informacije možete se obratiti:
Snežani Jakšić 613.798.7047
Vankuver:
Petak, 18. septembar 2009, 20:00 h
Srpski Kulturni Centar
St. Archangel Michael
7837 Canada Waz, Burnaby, BC
Nataša Marjanović 604.779.2019
Toronto:
Specijalni gost:
Hor „Kir Stefan Srbin“
Subota, 26. septembar 2009, 20:00 h
Eglinton St. George’s United Church
35 Lytton Boulevard, Toronto
(Na uglu Lytton and Duplex Avenue in North Toronto)
Nenad Stanković 1.647.831.1657
[wmas]
bojana_nikolic_dar_paracin.jpg
Bojana Nikolić i Dar
Foto: Mirko Nićiforović
Najava budućih nastupa sastava Bojana Nikolić i Dar
01.08. Pribojska Banja - Bojana Nikolić i Dar
02.08. Surčin, Dojčinska šuma - Bojana Nikolić i Narodni orkestar RTS-a po upravom Ljubiše Pavkovića
06.08. Medijana fest, Niš - Bojana Nikolić i Dar
17.08. Raške duhovne svečanosti, Raška - Bojana Nikolić i Dar
28.08. ETNOKOM festival, Pančevo - Bojana Nikolić i Dar
[wmas]
vrooom_u_parizu.jpg
Vrooom sa nastupa u Cabaret Sauvage u Parizu
Foto: KC Srbije u Parizu
Zapažen nastup srpskih sastava u Parizu
U Parizu su u okviru svetskog Dana muzike,21. Juna, koji ove godine obeležava jubilarnu dvadesetu godinu postojanja, nastupila dva poznata srpska muzička sastava, Vrooom i Kanda Kodža i Nebojša.
Koncerti su održani na platou ispred Kulturnog centra Republike Srbije u Parizu u jednoj od najprometnijih zona grada, preko puta Centra Žorž Pompidu – Bobur i okupili su preko 5000 posetilaca koji su sa velikim interesovanjem pratili nastupe naših umetnika.U okviru programa nastupili su i sastavi Loulou Djine, Balkan Omnibus Band i pariski elektro pop sastav „Inside Jack”.
Istog dana, u 18.30 časova, grupa Vrooom je nastupila kao predstavnik Kulturnog centra Srbije na zajedničkom koncertu organizovanom od strane pet stranih kulturnih centara (kanadskog, belgijskog, meksičkog, holandskog i srpskog ), Direkcije Dana muzike, Ministarstva kulture Francuske i FICEP-a (Foruma stranih kulturnih centara Pariza ) u jednoj od najpoznatijih pariskih koncertnih sala „Cabaret Sauvage”. U okviru tog programa, nastupila je i poznata kanadska jazz pevačica N’Didi O.
Koncert su organizovani i pomognuti od strane Ministarstva za kulturu Republike Srbije i Kulturnog centra Srbije u Parizu. [V.M.]
naked.jpg
Naked
BELEF 08
U pripremi je festival Jazzycolors 2009
Predstavnik Srbije na ovogodišnjem festivalu Jazzycolors koji se održava u Parizu biće sastav Naked. [V.M.]
tundri_plakat.jpg
Plakat
Sastav Tundri nastupa u Novom Sadu
Sastav Tundri održaće koncert u petak, 17. jula u Cafe Rene u Novom Sadu (severna tribina stadiona Vojvodina). Ulaz je besplatan. [wmas]
cissoko.jpg
Plakat
Kemo Soundioulou Cissoko u Beogradu
Koncert muzičara iz Senegala Kemo Soundioulou Cissoko-a održaće se u četvrtak, 25. juna, u Kulturnom centru Grad, ul. Braće Krsmanovića 4 u Begradu u 20h (ulaz 300 din), na kojem će, pored Cissoko-a, nastupiti i istaknuti muzičari Branko Trijić (gitara), Bata Božanić (bas gitara), Igor Vincetić (konge, đembe, kalabas) i drugi gosti. Kemo S. Cissoko potiče iz čuvene muzičke familije griota iz Zapadne Afrike. Svira koru (žičani instrument - afrička harfa ) i razne udaračke instrumente - đembe, dundun... [I. V.]
euromed_2009_plakat.jpg
Plakat
EuroMed Music Festival 2009 u Beogradu

Od 27. do 29. juna u Beogradu na bini ispred muzeja „25. maj“ biće održano prvo beogradsko izdanje festivala EuroMed. Tokom 3 festivalska dana svake večeri nastupiće po 3 originalna jazz / world music sastava. Program počinje u 20.30h a ulaz na festival je slobodan. Krajem leta 2007. godine u Budimpešti je u organizaciji Mađarskog Muzeja Trgovine i Turizma održan prvi EuroMed Music Festival na otvorenoj terasi kluba Gödör. U tri dana festivala (23-25. avgust 2007.) održano je 9 koncerata uz učešće 27 muzičara iz Mađarske, Jordana, Izraela, Italije i Poljske. Desetak dana pre održavanja koncerata muzičari su se okupili u radionicama koje su održane na nekoliko različitih lokacija. Ove radionice bile su podeljene na četiri tematske grupe: Jevrejsko-Arapska Muzika, Žene u muzici, Ciganska muzika i Jazz Fusion. Muzičari su formirali četiri grupe od kojih je svaka odgovarala jednoj od tema i pripremili zajednički nastup.
Kao plod saradnje 3 evropska grada: Budimpešte, Beograda i Katovica nastaje EuroMed Music Festival 2009 - 2010 koji se realizuje uz podršku programa „Kultutra“ Evropske Unije. EuroMed Music Festival 2009 - 2010  želi da odgovori na socijalne i izazove u kulturi u vreme kada još uvek postoji jaz između civilizacija i kultura. Muzičari iz 12 zemalja odlaze u Budimpeštu gde će provesti 5 dana razmenjujući svoja iskustva u širokom spektru tradicionalnih i modernih muzičkih žanrova. Koristiće elemente arapske, jevrejske, afričke i balkanske muzičke tradicije i džez elemente kako bi stvorili 9 novih projekata u oblasti wold music-a koji će svetsku premijeru imati na trodnevnim festivalima u Budimpešti (Mađarska), Beogradu (Srbija) i Katovicama (Poljska). Program nastaje kao rezultat zajedničkog stvaralačkog procesa.
Cilj festivala je i da pokaže kako muzika može biti posrednik između različitih kultura i kako se rezultat može postići ujedinjenjem kultura čime se stvaraju nove, univerzalne vrednosti. Ove godine pored 8 muzičara iz Srbije u projektu učestvuju i muzičari iz Tunisia, Egipta, Grčke, Turske, Izraela, Španije, Belgije, Finske, Švedske, Francuske, Mađarske i Poljske među kojima su: Ljuba Ninković, Bojana Brdarić, Bane Radojković, Filip Krumes, Goran Milošević, Quentin Dujardin, Mahmoud Fadl, David Yengibarijan, Zoltan Lantos, Balázs Horváth, Eyal Talmudi, Michal Zak i mnogi drugi.
U Beogradu EuroMed Music Festival će biti održan na bini ispred muzeja „25. maj“ od 27. do 29. juna sa početkom u 20.30h. Ulaz na programe EuroMed Music Festivala je besplatan.

EuroMed Music Festival 2009 / Program u Beogradu

 27. 06. 2009.

20.30h
Boris Malkovsky - bajon (IZR)
Eero Turkka - vocal, harmonicas (FIN)
Przemek Borowiecki - percussion (PL)
Vajdovich Árpád - d.bass (HU)

21.45h
Hamza M'Rhaihi - qanun (TUN) 
Quentin Dujardin  - vocal, guitar (BE)
Fredrik Gille  - percussion (SW)
Zoltan Lantos - violin, tarangini (HU)
Branko Isaković - e bass (RS)

23.00h
Dunia Massoud - vocal (EGY)
Toni Xuclá - guitar (ES)
Aleksandar Radulović - percussion (RS)
Ferenc Kovács - trumpet, violin (HU)
Jakub Mielcarek - d. bass (RS)

28. 06. 2009

20.30h
Eyal Talmudi - tenor/alt saxophone, clarinet  (IZR)
Ljuba Ninković - Macedonian mandolin (RS)
Robert Siwak - percussion (PL)
Balázs Horváth - bass (HU)

21.45h
Amine M'Rhaihi - oud (TUN)
Jordi Molina  - tenora (ES)
Michal Zak - clarinet, flutes (PL)
Szabó Mátyás - percussion (HU)
Branislav Radojković - double bass (RS)

23.00h
Bojana Brdaric - voice (RS)
Yannis Papaioanou - oud (GRE)
Assaf K. Talmudi  - harmonika (IZR)
Janek Kubek - percussion ( PL )
János Egri - bass (HU)
   
29. 06. 2009

20.30h
Kkaled Ben Yahya - oud (TUN)
Bruno Allary - Saz,guitar, mandolin (FR)
Fekete-Kovács Kornél - swinghorn, trumpet (HU) 
Marcin Chenczke - bass (PL)
Goran Milošević - percussion (RS)

21.45h
Mahmoud Fadl - percussion (EGY)
Abdullah Dikec - saz (TR)
Filip Krumes - violin (RS)
David Yengibarjan - harmonika (HU)
Isabelle Courroy – kaval (FR)
Wojtek Pulcyn  -  d.bass (PL)

23.00h
Amir Gwirtzman - sax, flutes, bagpipe (IZR)
Manou Gallo - bass,vocal (BE)
Abdulaziz Gob - percussion (FR)
Bernard Maseli - vibrafon, marimba (PL)
Dániel Kardos - guitar (HU)
Goran Milošević - drums (RS)
[wmas]
boris_kovac.jpg
Boris Kovač & La Campanella
Foto: Miloš Stojanović - Šime
Etnofest 2009.
Tokom juna biće održan VI Etnofest u Subotici i na Paliću. Iz programa izdvajamo:

Sreda, 10. jun – 21h
Café Sax - Subotica
koncert:
No Border Orchestra

Sreda, 17. jun – 19h
Gradski muzej – Subotica
Izložba / World music foto triptih:
Molnar Edvard, Subotica
Tomas Opitz, Budapest
Pere Masramon, Barcelona

Sreda, 17. jun
Baš kuća - Subotica
koncerti:
El Gusto Del Flamenco, 21h
Dresch Quartet, 22h

Petak, 19. jun
Letnja pozornica - Palić
koncerti:
Cadabra, 21h
Celia Mara, 22:30h
Mellow & Pyro, 23:45h

Subota, 20. jun
Letnja pozornica - Palić
koncerti:
Brigada Bravo & Diaz, 21h
Boris Kovač & La Campanella, 22h
Balkan Banquets Project, 23:30h
+ Orchestre International du Vetex
Pau Scrowa, 00:30h
[wmas]

vrelo.jpg
Vrelo
Foto: Nenad Kostić
Prvi Serbia World Music festival u Takovu
Od 29. do 31. maja u Takovu-opština Gornji Milanovac, održan je prvi Serbia World Music festival koji je nastao sa ciljem da pored niza world music koncerata na visokom umetničkom nivou, ujedini muzičare i ljude iz različitih zemalja bez obzira na kulturnu i religioznu pozadinu.
Publika je imala priliku da uživa u mešavini laponske, romske i jevrejske muzike sa elementima džeza, kao i u zvucima nezaobilazne balkanske muzike ali u ovom slučaju u potpuno novom svetlu.
U ovom projektu kulturno-istorijski kompleks Takovo funkcionisao je kao centar za stvaranje nove muzičke arene u kojoj nema granica u muzičkom izražavanju. Takovo sa opštinom Gornji Milanovac je idealno mesto za održavanje ovog festivala kako zbog istorije i kulture podneblja, tako i sa aspekta seoskog turizma.
Festival će ubuduće imati i prateće sadržaje kao što su dečije pozorište, sportske aktivnosti, folklorni program KUD Šumadija sa gostima, likovna kolonija sa izložbom slika, domaća radinost, nacionalna kuhinja i muzički seminar.
Serbian World Music Festival je produkt saradnje norveškog projekta „Tuti Serbia”, pod pokroviteljstvom Ministarstva za inostrane poslove Norveške, kao i partnera opštine Gornji Milanovac, Aqva team, KMF Kolorado, KUD „Šumadija” i dobre volje građana opštine Gornji Milanovac.
Na festivalu su, između ostalih, nastupili sledeći sastavi: Gipsy Aleksići, Vrelo, Urban Tunells Klezmer band, Johan Sara Band, Bengalo sa Orkestrom Srđana Azirovića i Kal.
Nadamo se da će festival postati tradicionalan. [wmas]
david_byrne.jpg
David Byrne
Foto: el gvojos
Summertime Festival, Sava centar, od 03. do 23. jula 2009.
Summertime Festival, koji je postao svojevrstan brend na polju kultunih dešavanja i kao takav se svrstao u red značajnijih muzičkih zbivanja u regionu, predstavlja najveća i najznačajnija imena svetske muzičke scene u oblasti jazz, world i etno muzike. Kao i ranijih godina, i ovogodišnji Summertime Festival 2009. biće predstavljen na konferenciji za novinare na kojoj će predstavnici Sava Centra i naši prijatelji – poslovni partneri, kao i specijalni gosti, javnosti saopštiti sve informacije vezane za ovu manifestaciju, kao i neke ekskluzivne vesti vezane za program festivala i njegov prateći sadržaj.
Sasvim je sigurno da je program ovogodišnjeg Summertime Festival -a takvog umetničkog kvaliteta i sadržaja da će Festival dobiti izuzetno značajno mesto na kulturnoj mapi najznačajnijih evropskih festivala ovoga leta.
Velikani jazz-a & world music će na sceni Velike dvorane Sava Centra predstaviti muziku najviših umetničkih dometa pri čemu će potvrditi vrednost ovog kulturnog događaja. Svi ljubitelji pravih i trajnih muzičkih vrednosti imaće priliku da istinski uživaju u zvucima koje ćemo sigurno dugo pamtiti.

P R O G R A M:

3. jul - SINEAD O CONNOR
4. jul - LE FREYLEKH TRIO
Trio predstavlja muziku nomadskih istočno-evropskih jevreja, obogaćujući je sjajnim improvizacijama i mešavinom muzičkih žanrova, zbog čega je izuzetno uvažena u Francuskoj. Trio teži otvorenoj kulturi mešajući klecmer sa malo džeza, flamenka, roka i ciganske muzike.
8. jul - DAVID BYRNE
Byrne će nastupiti u okviru ekskluzivne turneje pod nazivom „Pesme Davida Byrnea i Briana Enoa” , na kojoj će Byrne izvoditi pesme sa njihova dva zajednička projekta: „My life in the bush of Ghosts” i „Everything that happened will happen today”, ali i pesme sa prva tri albuma grupe „Talking Heads”, pa će repertoar biti u stilu „The Best of Talking Heads”.
9. jul - SMV GROUP (STANLEY CLARKE, MARCUS MILLER, VICTOR WOOTAN)
23. jul - GEORGE BENSON
bora_dugic_2.jpg
Bora Dugić
Koncert Bore Dugića u Beogradu
U ponedeljak, 18. maja, u SC u Beogradu održan je koncert Bore Dugića „Simfonija duha i daha” uz pratnju 200 muzičara i gostiju. [wmas]
bilja_krstic_i_bistrik_foto-srdjan_ralic_1.jpg
Bilja Krstić i Bistrik
Foto: Srđan Ralić
Koncert Bilje Krstić i Bistrika u Ukrajini
Bilja Krstić i „Bistrik” uspešno su održali tokom aprila koncerte u Ukrajini, u Filharmoniji u Kijevu i Lvovu. [wmas]
duo_moderato.jpg
Duo Moderato
Koncert Duo Moderata u Beogradu
Duo Moderato nastupiće u Pozorištu na Terazijama 11. maja u 20 h. Gosti: Oliver Njego, Tamburaši sa Dunava, Michael Kurina (cimbalo), Firul i Mile Paunović i Milinko Ivanović (frula). [M.I.]
naked.jpg
Naked
BELEF 08
Naked priprema novi album
Sastav Naked iz Beograda uskoro započinje sa radom na novom (drugom) studijskom albumu. Po reakcijama na koncertima gde su već počeli da izvode kompozicije sa novog albuma i pesme sa budućeg albuma imaju dobru komunikaciju sa publikom. [B.R.]
bilja_krstic_i_bistrik_foto-srdjan_ralic_1.jpg
Bilja Krstić i Bistrik
Foto: Srđan Ralić
Bilja Krstić i Bistrik u Ukrajini
Bilja Krstić i Bistrik, kao i Gudači „Svetog Đorđa” od 7. do 14. aprila gostovaće u Ukrajini. [wmas]
orthodox_celts.jpg
Orthodox Celts
Foto: Aleksandar Dobrosavljević
Orthodox Celts u Nišu, Beogradu, Bijeljini...
U subotu, 14. marta 2009. u Klubu SKC na Pravnom fakultetu u Nišu nastupio je sastav Orthodox Celts. Serija koncerata nastavljena je nastupom u Kragujevcu a potom, na Dan sv. Patrika, 17. marta, sastav tradicionalno nastupa u Domu omladine u Beogradu gde će publika imati priliku da čuje i deo kompozicija koje su nedavno uradili za predstavu „Prevođenje” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. „Svakako ćemo beogradsku publiku upoznati sa pesmama koje smo uradili za tu pozorišnu predstavu. Muzika je u toj predstavi veoma bitna jer uobličava atmosferu Irske. Ipak, kompromisa nema, večeras će biti vruće i žestoko”, ističe pevač Aca Seltik najavljujući koncert u Domu omladine. Kao specijalni gosti na koncertu pojaviće se nekadašnja violinistkinja „Orthodox Celtsa” Ana Đokić (umesto nje violinu sada svira Nikola Stanojević), kao i Hani Girgis, virtuoz na gajdama. Posle nastupa u Beogradu, sastav Orthodox Celts nastupa u Bijeljini (20. mart), u novosadskom klubu „Trema” (21. mart), a 27. i 28. marta u irskom pabu „Dabliner” u Skoplju. [V.M.P.]
promocija_nis.jpg
Detalj sa promocije
Foto: Aleksandar Marković
Promocija magazina Etnoumlje u Nišu
U subotu, 28. februara 2009. (19h) u Klubu SKC na Pravnom fakultetu u Nišu održana je promocija magazina Etnoumlje. U muzičkom delu, premijerno u Nišu, nastupio je sastav SM & A Priori. [wmas]
big_bend_i_bilja_krstic.jpg
Big Bend RTS i Bilja Krstić u Kolarcu
Foto: Srđan Ralić
Koncert Big Benda RTS i Bilje Krstić u Marseju i Beogradu
Poput legendarnog albuma Branislava Lale Kovačeva (ponikao u Big Bendu RTS-a) i njegovih gostiju (Vlatko Stefanovski, Vojin Draškoci, trubač Georgi Dimitrovski i perkusionista Uroš Šećerov, pevačka grupa „Paganke”, frulaš Dobrivoje Todorović i orkestar Feada Sejdića), „koji predstavlja riznicu zaslepljujućeg sjaja - azbuku i inspiraciju za svakog ko danas želi da istražuje muzičko nasleđe Balkana i meša tradiciju sa modernijim žanrovima”, a čije reizdanje („Izvorni folklore i džez”, PGP RTS, 2008) je nedavno ugledalo svetlost dana, posle više od dve decenije nastao je projekat koji je takođe na programu imao dela tradicionalne muzike priređena za Big bend u džez aranžmanu, od strane poznatih domaćih aranžera (Zvonimir Skerl, Duško Gojković, Ivan Ilić...) i uz vokalnu pratnju Bilje Krstić. Premijera se dogodila u okviru nedelje kulture Srbije u Marseju gde su Big bend i Bilja Krstić sa velikim uspehom održali koncert 6. februara 2009. u sali „Toursky Theater” i dostojno predstavili srpsku kulturu. Svih 750 mesta je bilo rasprodato, a nastup je umesto najavljenih devedeset minuta, trajao dva sata. „Ova činjenica mnogo govori o našem zajedničkom nastupu. Bilo je fantastično veče, puno energije, publika je samo u početku bila uzdržana, pesmu, dve, da bi zatim svi prisutni u sali, do kraja koncerta, sa neverovatnom pažnjom, uzbuđenjem i dugim aplauzima pratili ceo koncert. Jedno izuzetno iskustvo za mene i divna saradnja koja će se nastaviti sa Big bendom što me mnogo veseli”, ističe Bilja Krstić.
Nakon uspešnog gostovanja u Marseju, isti koncert pod nazivom „Tradicija i džež” održan je 23. februara 2009. u Zadužbini Ilije M. Kolarca i pri tom su neki od aranžmana premijerno izvedeni pred beogradskom publikom. Specijalni gost Big bendu, kao i u Francuskoj, bila je Bilja Krstić: „Srećna sam što smo zajedničkim snagama, kao što to činimo u „Bistriku”, pronašli način da tradicionalne pesme prilagodimo savremenom muzičkom izrazu a da pri tom ne ugrozimo njihov identitet. Ovo je još jedan od načina kako popularizovati tradicionalnu muzike. Publika je bila fantastična, navijačka. Uživala sam podjednako kao i oni. Bilo je to veče puno emocija i divne energije u punoj dvorani Kolarčeve zadužbine.” [wmas]
astor_piazzolla.jpg
Astor Piazzolla
Izložba tango partitura u Beogradu
U ponedeljak, 2. februara 2009. otvorena je izložba u Art@Art galeriji SKC-a (ulaz iz Resavske ulice; prva galerija s leve strane) „Reprodukcije naslovnih stranica tango partitura iz Buenos Airesa, 20tih i 30tih godina XX veka” iz kolekcije Sonje Kalajić. Izložba je otvorena do 14. februara. [wmas]
kal.jpg
Kal
Sastav Kal na Top listi WMCE
Uticajni World Music Charts Europe (WMCE) na svojoj world music top 20 listi za mart 2009. na 2. mesto postavio je album „Radio Romanista” (Asphalt Tango Records) srpskog sastava Kal (na februarskoj listi bio je na 3. mestu). Udruženje „World Music Charts Europe” je osnovalo 1991. godine više evropskih world music radio-di džejeva, pod pokroviteljstvom EBU (European Broadcasting Union) i danas broji pedesetak uticajnih autora radijskih emisija ovog muzičkog žanra iz 25 evropskih zemalja (među kojima su i Bojan Đorđević-Radio B92 i Ivana Komadina Radio Beograd 2). WMCE je prestiž stekao svojim mesečnim „playlistama”, na osnovu kojih se pravi lista 20 najslušanijih albuma širom Evrope u tom mesecu. Ovu listu objavljuju sve EBU radio stanice, world music časopisi, izdavači... Doći na listu „Top 20”, san je mnogih grupa i autora - svetska pozornost je zagarantovana. Domaći autori i sastavi koji su se do sada nalazili na listi su Boris Kovač, Aleksandar Šišić, Boban Marković, No Smoking Orchestra, Serboplov, Kal, Slonovski bal, Mitar Subotić-Suba i Žegar Živi (tradicionalna srpska pevačka grupa iz Kninske Krajine kojoj se priključila i Svetlana Spajić). [wmas]
kal_radio_romanista.jpg
Radio Romanista
Omot
Sastav Kal objavio novi album
Posle dvogodišnjeg iščekivanja novog albuma najveće romske urbane atrakcije, sastava Kal, „Radio Romanista” je konačno pred nama. U međuvremenu, Kal su stigli da obiđu Evropu i Ameriku, odsviravši u periodu od dve godine gotovo stotinu koncerata i nastupajući sa najvećim bendovima u žanru, poput Gogol Bordello. Radio Romanista odlikuje furiozna energija kojom je na neki način definisan novi podžanr - Rock`n`Roma, muzika bazirana u romskoj tradiciji svirana sa rock stavom. Od brojne ekipe saradnika na ovom albumu, svakako treba izdvojiti Marcella, te pevačice Florentinu Sandu i Jelenu Marković kao i sastav „Vrelo” koji daju posebnu dozu soula ovoj beskompromisnoj ploči. [www.b92.net]
beltango.jpg
Beltango
Foto: Nebojša Babić
Carlos Buono i Beltango održaće koncerte Srbiji
Krajem februara gost naše zemlje biće maestro Carlos Buono, jedan od najvećih živih bandoneonista i tango umetnika iz Argentine. Maestro Buono će nastaviti saradnju sa našim kvintetom Beltango, sa kojim će u toku 2009. godine odsvirati niz koncerata na eminentnim evropskim festivalima. Kao uvertira u ovu turneju  predviđeno je da se održe i koncerti u Beogradu i Novom Sadu kao i koncerti u drugim gradovima Srbije. [Aleksandar Nikolić]
belo_platno_ethnocom_2007.jpg
Belo platno
Foto: Gordan Pomorisac
Humanitarni koncert “Zora”, 9. II 2009. u SC
Humanitarni koncert “Zora”, na kojem će biti izvedene najlepše pesme sa Kosova i Metohije, biće održan 9. februara u Sava centru, kao prvi u ciklusu “Muzika regiona”, u organizaciji projekta J.E.K.A (Južnoslovenski Etno Kao Alternativa). Nastupiće Veliki narodni orkestar J.E.K.A. iz Kraljeva i poznati domaći izvođači tradicionalne i etno muzike, u saradnji sa muzičarima koji se bave drugim muzičkim žanrovima. Osim amatera i Velikog narodnog orkestra J.E.K.A, pod umetničkim vođstvom Brankice Vasić, nastupiće i Vasil Hadžimanov, Bora Dugić, Teodulija, Vasilija Radojčić, Izvor, Belo platno, Vasilisa, Đurđevi stupovi, Iskon, Drina, Biber, Pavle Aksentijević i grupa Zapis… Prema navodima organizatora, tradicionalna narodna muzika već godinama nije društveno i medijski predstavljena kao jedan od simbola kulturnog identiteta i integriteta, već je dospela u podređen položaj. Mnoge kompozicije i pesme, izuzetne muzičke vrednosti, poznatih i nepoznatih autora su zaboravljene. U želji da publici predstave raznovrsno muzičko nasleđe naroda koji žive na ovim prostorima, autori projekta J.E.K.A. organizovaće serijal ekskluzivnih koncerata. Koncert “Zora” - prvi iz ciklusa “Muzika regiona”, baviće se muzikom Kosova koja predstavlja jedinstveno nasleđe koje je najširoj publici poznato samo u fragmentima. [Branko Isaković]
earth-wheel-sky.jpg
Olah Vince
(Earth Wheel Sky bend) 
Koncert Olaha Vincea u Rexu, 26. I 2009.
U ponedeljak, 26. januara, u KC Rex u Beogradu, biće održan koncert Olaha Vincea. Olah Vince, kroz muzički pravac poznat kao world music, iskazuje prave vrednosti romske kulture, oličene u vekovnoj tradiciji kvalitetnih muzičara i ne ogledaju se u stereotipima i dobro poznatim predrasudama koje su, kada je reč o Romima, široko rasprostranjene na ovom prostoru. Muzičar čija je muzika snažno utemeljena u  obrascima kulturnog i muzičkog nasleđa Roma, nastupao je do sada na svim eminentnijim etno i džez festivalima širom sveta, a u okviru sopstvenih turneja obišli su Francusku, Italiju, Nemačku, Holandiju, Portugal, Japan, Austriju, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju i Hrvatsku. Olah Vince, živa legenda novosadske muzičke scene, ceo svoj život posvećuje kulturnoj, socijalnoj i političkoj emancipaciji romskog naroda. [www.rex.b92.net]
lajko_felix_etnofest_by_edvard_molnar.jpg
Lajko Felix
Foto: Edvard Molnar
Lajko Felix u emisiji World On 3
Po svoj prilici, Lajko Felix zasluženo uživa ugled kod „gurua” world music radija Charli Gilletta. Naime, njegove 4 improvizacije, snimljene tokom decembra 2008. u produkciji BBC-a, našle su se u programu 16. januara poznate emisije „World On 3” na BBC Radio 3 koju uređuje Charlie Gillett. Takođe, u režiji Carlie Gilletta, na playlisti od 12. decembra 2008. koja je objavljena na njegovom Internet portalu www.charliegillett.com, pod brojem 1 nalazi se pesma Šabana Bajramovića „I Bar Val Pudela” sa kompilacije „Princes Amongst Men” (Asphalt Tango). Kada smo pretražili navedeni renomirani portal, došli smo do podatka da se od 2002. do 2008. godine Šaban Bajramović našao sedam puta na playlisti, Orkestar Bobana Markovića pet puta, Lajko Felix 4 puta i Bilja Krstić i Bistrik jednom. [wmas]
promocija_etnoumlja_2008.jpg
Detalj sa promocije
Foto: Tomislav Jović
Održana je promocija magazina Etnoumlje
U subotu, 27. decembra, u restoranu Čardak u Jagodini, uspešno je održana promocija magazina Etnoumlje broj 4. Na ovom dobro posećenom predstavljanju novog broja magazina govorili su Nenad Kostić, novinar Pressa iz Beograda, Dragan Trifunović, koreograf iz Jagodine, Slaviša Malenović, kompozitor i Oliver Đorđević, urednik. U muzičkom delu programa nastupio je sastav SM i A Priori. [wmas]
vrelo.jpg
Vrelo
Foto: Nenad Kostić
Vrelo u Domu omladine, 11. XII 2008.
Odličan album, kompetentno muziciranje, glas koji ih prati u ostatku Evrope, konceptualno promišljen nastup u javnosti, povoljna cena ulaznice... a ni 200 posetilaca. Tako mršav odziv predstavlja pravu zagonetku za one upućene u priču o etno-rock sastavu iz Rume. Paleta mogućih odgovora: košavni četvrtak, neupućenost, nedostatak promocije, stvarna nezainteresovanost ovdašnje publike za ono što Vrelo nudi, još nedovoljno iskristalisan ideološki odnos (većinskog) vertikalnog Beograda prema Vrelu, gadljivost prema mahom estradnom pedigreu producenta Voje Aralice, bojkot kao reakciju na saradnju devojaka sa „nepodobnim“ Kusturicom u više navrata i na više frontova... više >>  [Zoran Janković, popbox.com]
tundri_1.jpg
Tundri
Foto: Miroslav Kovač - Korow
Sastav Tundri odložio je nastup
Nastup sastava Tundri iz Vrbasa, koji je planiran za 9. decembar 2008, odložen je za mart 2009. godine. Premijera ovog novog projekta biće praćena baletskom koreografijom i video projekcijama a producent je Ljubivoje Tadić. Premijera će se verovatno održati u Pozorištu na Terazijama... [wmas]
trkulja_etnofest_2008.jpg
Slobodan Trkulja
Foto: Edvard Molnar
Novogodišnji koncert Slobodana Trkulje i Balkanopolisa
Afirmisani evropski umetnik Slobodan Trkulja spremio je specijalan koncert za Srpsku novu godinu Slobodan Trkulja u Madlenijanumu 13. januara 2009. Radi se o premijernom izvođenju spektakularnog nastupa pod imenom ”Muzika sa 15 instrumenata”. Pored klarineta i saksofona (na kojem je magistrirao u Amsterdamu), Trkulja svira i srpske gajde, kavale, frule, razne vrste gitara, flautu, diple i dvojnice, makedonsku tamburu, ličku samicu, mandolinu, nežni i melanholični jermenski duduk, a nisu mu strane ni perkusije i drugi nekonvencijalni instrumenti. Publika će na koncertu moći da uživa u njegovoj novoj ulozi „jednočlanog orkestra” stvarajući „Muziku sa 15 instrumenata”. Inače u svetu postoji samo par umetnika koji su u stanju da u samostalnom nastupu pred publikom stvore zvuk celog orkestra. Kritičari za Trkuljine nastupe kažu da je „...vrhunski umetnik koji pleni ne samo muzikom, već i energijom, optimizmom i beskrajno nežnim i iskrenim glasom...”  dok su ga NRC Handelsblad, jedne od vodećih evropskih novina proglasile „...najlepšim muškim glasom Balkana...”. Široj publici u Srbiji Trkulja je poznat po humanitarnom koncertu u Centru Sava sa svetski slavnim Metropol Orkestrom koji je specijalno zbog njegove muzike došao iz Holandije u Beograd, kao i nastupom na ovogodišnjoj Evroviziji gde je, uz Metropol i Balkanopolis, pesmom „Nebo” predstavio Srbiju i srpsku tradiciju stotinama miliona gledalaca. [www.multimediarec.co.yu]
izvor.jpg
Izvor
Foto: Miša Stojmenović
Novogodišnji koncert sastava Izvor
U skladu sa tradicijom dugom već pet godina, grupa Izvor je u subotu 27.12.2008. godine, u Narodnom pozorištu, u Vranju, održala svoj Novogodišnji koncert. Verni ljubitelji tradicionalne muzike na jugu Srbije, gotovo su u potpunosti ispunili salu, iako je tih dana vladala ledena zima. Izvor je izveo dvadesetak pesama, uglavnom sa Kosova i Metohije, i okoline Vranja, pri čemu se, naravno, tu našlo i nekoliko pesama iz Makedonije i Bugarske. Kao i ranijih godina, i ovoga puta Izvor je imao svoje goste. To su ovoga puta bili, Danica Krstić, trinaestogodišnja devojčica iz Kragujevca, koja se već nekoliko godina uspešno bavi pevanjem tradicionalnih pesama i nastupala je mnogo puta u zemlji i inostranstvu, i Dragana Tomić, koja svira kaval, i završila je Srednju muzičku školu Mokranjac u Beogradu, odsek kaval, u klasi profesora Miloša Nikolića, koji je upravo prošle godine bio gost Izvora na istom ovom koncertu. Sa Izvorom je, takođe, nastupao i Dalibor Mladenović, kaval, član osnivačke postave grupe, koji je tokom 2008. godine već nekoliko puta svirao na koncertima najpoznatije vranjske muzičke grupe. Izvor je ovoga puta po prvi put izveo nekoliko novih pesama: Ustaj Kato, Srce mi boluje, Aber dojde Donke, Prošeta se Jovka kumanovka, Pij junače blago vino, E  Lozeno, ali, naravno, i nekoliko već izvođenih numera, koje vranjska publika naročito voli: Što imala k'smet Stamena, Navali se Šar planina, Splet vranjskoh pesama, te, takođe, i nekoliko makedonskoh ora: Odeno, Sitna lisa, itd. Neke od tih pesama naći će se i na novom CD-u, čije izdavanje članovi Izvora očekuju u ovoj godini. [Zoran Dimić]
bojana_nikolic_dar_paracin.jpg
Bojana Nikolić i grupa Dar
Foto: Mirko Nićiforović
Koncert Bojane Nikolić i grupe Dar u Paraćinu
Bojana Nikolić i grupa Dar nastupali su 18. decembra u Pozorištu u Paraćinu. Ovaj sastav koji je nov na srpskoj world music sceni,  nudi vrhunsku interpretaciju srpskih i balkanskih tradicionalnih seoskih i gradskih pesama. Na repertoaru grupe su pesme i kola iz svih krajeva Srbije - Vojvodine, Šumadije, Kosova i Metohije, istočne i zapadne Srbije, kao i pesme sa prostora bivše Jugoslavije, Bugarske, Grčke i Rumunije. Članovi grupe su studenti i apsolventi Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i profesionalno se dugi niz godina bave ovom vrstom muzike. „Numere izvodimo u različitim aranžmanima koji ne narušavaju osnovnu melodiju pesama i kola. Kombinacijom glasa, duvačkih instrumenata (frula, gajde, kaval, dvojnice, okarina, klarinet), gitare i udaraljki (goč, tarabuka, daire, šuške) dajemo novu svežinu pesmama i približavamo zvuk istih sadašnjem vremenu. Cilj nam je da očuvamo i produžimo postojanje srpskih tradicionalnih pesama koje su na pragu da sasvim nestanu; da na taj način sačuvamo svedočanstvo o srpskom narodu i prikažemo lepotu, kvalitet i raznovrsnost naše kulturne baštine”, ističe Bojana Nikolić. [wmas]
sm_apriori.jpg
SM & A Priori
Foto: Oliver Đorđević
Uspesi SM & A priori i Emar na portalu OurStage
Na Internet top listi sve poznatijeg portala OurStage u delu za world music i new age bendove, sastav SM & A Priori osvojio je prvo mesto za mesec septembar sa kompozicijom „Vremeplov” zahvaljujući glasovima koji stižu iz čitavog sveta. Treba napomenuti da je na ishod glasanja nemoguće uticati jer je ono tako organizovano da posetioci portala ne mogu glasati samo za svoje favorite već se opredeljuju između dva slučajno odabrana benda, tako što prvo preslušaju njihove kompozicije. Pošto glasaju, ponude im se dva druga benda itd. Na istom portalu, takođe u delu za world music, mesecima se dobro kotira i sjajan vokal Emar sa dve svoje kompozicije. Preporučujemo da preslušate kompoziciju „Sutra” sa njenog aktuelnog albuma „Sacred Soul”.  Melissa Rebronja Emar živi u Kanadi ali je poreklom Beograđanka. [wmas]